Davant la dependència pressupostària, independència política

El conseller Mas-Colell va presentar el projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2015 al Parlament. Amb aquest acte, s’inicia la tramitació que acabaria, en cas que tingués majoria per tirar-los endavant, amb l’aprovació definitiva els dies 4 i 5 de febrer de 2015. (Nota al marge: si el President de la Generalitat vol convocar eleccions i alhora aprovar pressupostos, haurà d’esperar al 6 de febrer per dissoldre el Parlament, provocant que les eleccions fossin, com a molt aviat i d’acord amb els cinquanta-quatre dies d’antelació que preveu la llei, el diumenge 5 d’abril, amb les eleccions municipals ja convocades).
Els pressupostos presentats incorporen la recuperació de la catorzena paga dels treballadors públics i l’eliminació de la reducció del 15% de salari i jornada als treballadors interins que han estat vigents en els darrers anys. L’augment de la despesa respecte als actuals es basa, bàsicament en aquest element.
El problema dels pressupostos actuals està, per damunt de tot, en l’aspecte de la previsió d’ingressos que han de permetre les despeses compromeses. Cal recordar que en un pressupost, els ingressos són previsions i les despeses autoritzacions. En l’àmbit dels ingressos, malgrat alguns augments de recaptació en determinats impostos (fruit de modificacions en la llei com el cas de l’Impost de Successions i Donacions o de la lleugera recuperació en determinades transaccions com el cas de l’Impost de Transmissions Patrimonials), es segueixen requerint 2.500 milions d’ingressos extraordinaris per quadrar els comptes. D’aquests, 317 corresponen a venda d’edificis i concessions i 2.183 milions a la negociació política amb el ministre Montoro: la compensació per l’impost a la banca (635 milions), bestreta del fons de competitivitat (789 milions) i el pagament de la Disposició Addicional 3a de l’Estatut corresponent a l’any 2008 (759 milions).
Vet aquí el punt que serà central del debat de pressupostos i que evidencia quina és la situació estructural de les finances públiques de la Generalitat. Es confien a obtenir uns ingressos a la negociació política amb un govern espanyol que es querella contra el Govern de Catalunya per portar a terme un procés participatiu, que escatima les inversions del Pressupost General de l’Estat al nivell més baix dels darrers 20 anys i que està en croada constant contra l’autogovern i l’escassa autonomia financera que encara té la Generalitat. La veritat, crec que hi podem confiar molt poc, en aquests diners.
El que serà la crítica d’alguns grups parlamentaris serà per a ERC l’evidència que la naturalesa del mal de les finances de la Generalitat és –sobretot- política, i que per tant, requereix de solucions polítiques. La solució no és cap altra que assolir la independència com més aviat millor, ja que el que la societat catalana contribueix en forma d’impostos a les diferents administracions és suficient per mantenir tots els serveis públics a Catalunya, i que si avui no els podem mantenir, és per la pertinença a un estat espanyol que ens imposa un dèficit fiscal insuportable.
El més coherent amb la necessitat d’obtenir aquest mandat democràtic el més aviat millor és, en definitiva, una pròrroga pressupostària fins a les properes eleccions (constituents, plebiscitàries, referendàries, com vulgueu dir-li), que incorpori alguns increments de despesa per fer front a la recuperació de les retribucions dels treballadors públics. Un cop obtingut el mandat i amb un govern de concentració nacional que afronti el procés d’independència, serà l’hora de fixar el marc pressupostari per aquests temps (esperem que curt) de transició

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s