Combat contra la pobresa energètica

enchufeL’augment del cost de l’energia i la caiguda d’ingressos de moltes llars que estan a l’atur és una combinació que es tradueix, entre altres coses, en la impossibilitat de fer front als pagaments dels subministraments bàsics d’energia (electricitat i gas). L’anomenada pobresa energètica, fa que fa uns anys es concretava sobretot en l’alt cost de l’energia en habitatges no adequats i envellits, ara adopta una dimensió molt més gran per la caiguda d’ingressos de les famílies.

Per aquestes raons, des de fa mesos ERC ha treballat per garantir el subministrament de llum i gas per les famílies en situació de pobresa energètica. Ja al mes d’abril el diputat Pere Bosch va impulsar una moció que obligava al govern a actuar en aquest sentit, i el passat mes de novembre CiU i ERC vam acordar introduir, mitjançant una esmena a la llei de mesures fiscals i financers que acompanyen la llei de pressupostos, una modificació del Codi de Consum per protegir els talls de subministraments als consumidors més vulnerables. Aquesta llei que s’hauria d’haver aprovat el passat 19 de desembre s’ha vist retardada pel fet que el PP ha aturat el procediment per demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, retardant l’adopció definitiva fins a mitjans de gener. Com que no podíem deixar en descobert les famílies més vulnerables durant aquestes setmanes, des d’ERC vam plantejar al Govern la setmana passada la necessitat d’adoptar un decret llei que inclogués les modificacions del Codi de Consum pactades.

D’acord amb el Decret Llei, queden protegides de talls de subministrament entre els mesos de novembre a març (per tant, adoptant el criteri de treva hivernal que ja existeix en molts països europeus) les famílies que, a l’atur o no, pensionistes o no, tinguin uns ingressos per sota de l’Index de Renda de Suficiència de Catalunya (569,12 euros mensuals i 7.967,73 euros anuals). El deute acumulat es podrà pagar en el termini de pagament que s’acordi amb la companyia, mitjançant els sistemes d’arbitratge que posarà a disposició l’Agència Catalana de Consum, que com a mínim serà prorratejat en sis mesos, sense perjudici que es pugui establir un termini més llarg en aquest procediment d’arbitratge.

No ha estat una tasca fàcil, i de ben segur que caldrà seguir treballant perquè en alguns àmbits no es podran cobrir totes les necessitats. Però la tasca ha estat important. Dins l’equip negociador d’ERC en aquesta matèria liderat per Pere Bosch, he participat en els aspectes economicojurídics, i si bé finalment hem superat moltes limitacions, passat aquest hivern caldrà fer una avaluació de la mesura i millorar-la de cara al futur.

La Generalitat de Catalunya és la primera administració amb competències autonòmiques que adopta una mesura d’aquestes característiques, pionera l’estat espanyol. Les limitacions que ens hem trobat bàsicament eren en dos àmbits: el competencial, ja que l’ordenació del mercat energètic  (un dels mercats més regulats) és competència del govern espanyol; i el possible cost que hauria d’assumir la Generalitat segons com es regulés per incórrer en el que s’ha anomenat en la doctrina jurídica responsabilitat patrimonial per actes legislatius, que obligaria a indemnitzar a les companyies.

Era important salvar aquests obstacles, ja que un recurs al Tribunal Constitucional podria paralitzar la mesura. El primer s’ha salvat exercint les competències en matèria de consum, aplicant els principis de la Directiva 2009/72/UE que regula la figura dels consumidors vulnerables. El segon mitjançant l’establiment procediment que no estableix la condonació definitiva del deute, sinó l’adaptació del pagament d’aquest a la capacitat econòmica de les famílies, aconseguint d’aquesta manera que les companyies no puguin al·legar pèrdues pel fet de no poder cobrar un servei prestat (subministrament d’energia) que a més no poden tallar (a partir del que estableix el Decret Llei).

Una mesura important que, malgrat els entrebancs, comença a caminar. Només per això ja valia la pena l’esforç d’aquests mesos.

Un pensament sobre “Combat contra la pobresa energètica

  1. EN comptes de l’augment del deute de les families… què tal impulsar l’auto-generació i l’autoabastiment? Seria una llei a nivell de Ley Orgánica, com l’Estatut… L’independència energètica és clau. És un punt bàsic, una “estructura d’estat”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s