Trenquem el sostre de sobirania

El passat 29 de maig la Comissió Europea va fixar definitivament el sostre de dèficit pressupostari per al conjunt de l’estat espanyol per al 2013 en un 6,5% del PIB. Montoro ha tardat fins a l’1 d’agost per a distribuir-lo per cadascuna de les comunitats autònomes, i ho ha fet de forma injusta i desproporcionada respecte al pes en la depesa pública.

La capacitat d’endeutament ve limitada pel sostre de dèficit, i especialment en moments de crisi és una variable determinant de qualsevol pressupost. Per aquesta raó, el retard i la injustícia en la fixació d’aquest objectiu impedeixen l’elaboració del pressupost per al 2013: s’acabarien aprovant a la tardor per ser vigents només unes poques setmanes i  el Parlament avalaria la distribució injusta, amb el govern espanyol reservant-se la major part de la capacitat d’endeutament que li confereix recaptar els nostres impostos i el suport de les institucions comunitàries.

Però la resistència no ha estat en va, malgrat que el resultat no ens satisfà: hem passat dels més de 4.800 milions de retallades a poc més de 2.000, aconseguint incrementar la capacitat de finançar les polítiques de salut, educació i protecció social, tot i que no tant com voldríem.

El principal problema no és el sostre de dèficit, sinó el sostre de sobirania que ens imposa l’estat espanyol: patim un dèficit fiscal insuportable, ens boicoteja la generació de nous recursos (com l’impost a la banca) i ens imposa noves despeses a conseqüència de l’augment dels impostos que recapta i la reducció dels seus compromisos de pagament en les despeses de la llei de dependència o la formació per aturats. I a més, la Constitució Espanyola imposa la prioritat del pagament dels interessos bancaris i ens dificulta la negociació del deute de la Generalitat. Més raons per trencar democràticament i amb les urnes el sostre de sobirania.

Article publicat al número 214 de l’Esquerra Nacional

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s