Més dèficit a canvi de menys autogovern

Després de donar-hi voltes i discutir-se amb tots els barons del seu propi partit, sembla que Cristóbal Montoro ha trobat la solució màgica al trilema que se li havia plantejat: com avançar amb la consolidació fiscal sense tocar l’administració central i no ofegar els motors de l’economia de l’estat espanyol. Sortir-se’n no era fàcil, i res garanteix que hagi estat així, però sembla que la solució que finalment s’ha tret de la màniga si aporta, a més, un altre dividend polític, que és que aquesta pot ser una eina eficaç per a la recentralització política a l’estat espanyol.

La solució, amics i amigues, és vincular la concessió de les peticions d’elevar el sostre de dèficit per a les comunitats autònomes (per tal que aquestes no hagin de retallar encara més els serveis de l’estat del benestar) a la pèrdua d’autogovern, sota l’eufemisme de la “reforma de l’administració”. D’aquesta manera, Montoro marca el criteri en el període de negociació amb les comunitats autònomes (negociació en aquest cas, és un dir, perquè en realitat és una imposició pura i simple) per a l’establiment dels objectius de dèficit asimètrics. Parlant amb plata: si la Generalitat vol més dèficit, que tanqui el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes o el MeteoCat. I encara no ha parlat de TV3 o Catalunya Ràdio, però tot arribarà (no sabem en aquest darrer cas, però, si els amics o examics del sector negocis de CiU li faran la feina bruta abans. En tot cas, des d’ERC estem treballant intensament per impedir-ho).

Curiosament, d’entre els organismes que Montoro demana servir en safata de plata per elevar el sostre de dèficit, hi inclou tots els que tenen a veure amb la defensa de drets dels ciutadans (Síndic de Greuges), de la transparència dels comptes públics (Sindicatura de Comptes), de la legalitat de la contractació pública (Organisme Autònom de Recursos Contractuals), de defensa de la competència o de protecció de dades (amb les autoritats catalanes corresponents). És a dir, aprofitar per liquidar qualsevol element de contrapès o resistència a les elits políticofinanceres que tenen capturades les institucions públiques del Gran Madrid.

Finalment, Montoro busca eliminar allò que no va poder el Tribunal Constitucional amb la sentència contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, ja que tant el Síndic de Greuges com la Sindicatura de Comptes són òrgans regulats per l’Estatut i la resta responen al repartiment competencial que s’hi estableix. Com que ja no poden retallar més l’Estatut, ara el demanen que el retallem nosaltres sota l’amenaça de més retallades a l’estat del benestar.

Calen més evidències per veure que amb aquest estat no hi tenim res a fer?

Un pensament sobre “Més dèficit a canvi de menys autogovern

 1. CADENA DE BLOGS PER LA INDEPENDÈNCIA

  Hem tingut una idea!

  Tal com hi haurà la cadena humana per la independència, també volem fer una “cadena de blogs”. Tots els bloguers que vulguin participar es poden apuntar en el Blog creat expressament per l’esdeveniment (només cal deixar un comentari manifestant la voluntat de participar):

  http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/

  Al blog, hi ha una pestanya on, per rigorós ordre d’arribada es va apuntant tothom que vol participar en aquesta gran “enllaçada” de blogs “. És aquesta:

  http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/p/ordre-dels-enllacos.html

  I què hem de fer? La setmana de l’11 de setembre (des del 9 fins al 15) publicarem un post, cadascú al nostre blog, sobre Catalunya (des del punt de vista que vulguem: poètic, reivindicatiu, gastronòmic, imatges…) i, en acabar l’ escrit, posarem una frase tipus “i la cadena continua aquí…” i un enllaç que porti al blog següent a la llista (si jo sóc el 42, doncs el 41 enllaçarà el meu blog i jo enllaçaré el 43)

  Ja està, no cal fer res més. Així uns ens anirem enllaçant als altres fins a fer una llarga cadena de blogs per la independència… T’hi apuntes? :-))

  Assumpta Casadejús

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s