Pressupostos: quin és el problema de veritat

El debat dels pressupostos de la Generalitat per l’any 2013 gira al voltant de l’objectiu de dèficit –és a dir, quanta despesa no coberta per ingressos podrà ser-ho per endeutament- que establirà el govern espanyol. Augmentar l’objectiu de dèficit és important per a sostenir l’estat del benestar (cada 0,1% de més són 200 milions menys de retallades), però tanmateix és una mesura pal·liativa que no soluciona el problema de fons, ja que el dèficit d’enguany s’haurà de retornar en un futur, i amb interessos.

La qüestió de fons és si l’estat del benestar català gasta per sobre de les nostres possibilitats, i aquí cal tenir clar que no és així: els treballadors i les empreses catalanes paguem impostos suficients per no haver de retallar la despesa la pública. El problema, però, és que una part significativa d’aquests diners (paguem més de 33.000 milions en impostos i la Generalitat només en rep 19.000) no reverteixen en el nostre estat del benestar sinó que queden absorbits per les estructures de l’estat espanyol.

Si Catalunya vol mantenir l’estat del benestar, cal que disposi del recursos que genera l’esforç del propi país. Altres forces han intentant durant molts anys que això sigui possible dins de l’estat espanyol, però sempre han fracassat, evidenciant que només serà possible si disposem d’un estat independent. Mans a l’obra, doncs.

Article publicat l’Esquerra Nacional núm. 212

2 pensaments sobre “Pressupostos: quin és el problema de veritat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s