Dèficit fiscal de propina: caselles 627 i 629 de la declaració de la renda

Una de les primeres mesures del govern del PP fou l’aprovació d’un augment de tram estatal de l’IRPF, mitjançant el Reial Decret Llei 20/2011, que establia un “gravamen complementari estatal” sobre les rendes obtingudes pels ciutadans, ja fossin relatives a la base imposable general (rendes del treball i de les activitats econòmiques) com a la base imposable de l’estalvi. Aquest gravamen, que afecta a tots els trams de renda, amb caràcter progressiu, servirà per alleujar les finances de l’administració central de l’Estat, però en cap cas les finances de les comunitats autònomes, que són les que presten els serveis de l’estat del benestar (salut, educació, serveis socials), afegint el dèficit fiscal que, en alguns casos com el de Catalunya, País Valencià i Illes Balears, suposa una doble factura fiscal i fa que una part important de l’esforç fiscal no es quedi al propi territori i serveixi per mantenir les estructures de l’estat espanyol.

En el seu moment, tant la secretària general d’ERC, Marta Rovira, com el conseller d’Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, van advertir que el gravamen, en no repartir-se al 50% amb les Comunitats Autònomes (com es fa amb la resta de l’IRPF), agreujaria l’espoli fiscal que patim i que és una de les causes de la precarietat de l’estat del benestar a Catalunya. En efecte, i malgrat les paraules de Montoro que aquest increment es repartiria amb les comunitats autònomes, no hi ha cap mesura per part del govern espanyol que hagi convertit aquestes paraules amb fets. Per tant, es compleixen els mals auguris tant d’ERC com del conseller d’Economia, i el “gravamen complementari estatal” contribuirà en bona part, en efecte, a engreixar el dèficit fiscal.

Quina en serà l’afectació? Si prenem com a referència el percentatge de recaptació de l’IRPF a Catalunya en relació al total estatal –un 20,57% en la declaració de l’exercici 2011- i la previsió d’ingressos pel gravamen complementari xifrada en 5.979 milions d’euros, podríem dir que per aquest concepte a Catalunya es recaptaran uns 1229 milions d’euros complementaris. L’impacte, doncs, és clar.

Si vostès volen saber en la declaració de renda quina part de l’IRPF passa a ampliar el dèficit fiscal que ja tenim, trobaran la quota del gravamen complementari estatal de la base general a la casella 627 i la del gravamen complementari estatal a l’estalvi a la casella 629 de l’esborrany de la declaració. Una propineta per a l’estat espanyol.

2 pensaments sobre “Dèficit fiscal de propina: caselles 627 i 629 de la declaració de la renda

 1. Abans de res bon bloc Senyor Pere Aragonès. Interessant i variat. I sembla que amb consciència social i tot.
  He llegit l’entrevista que li han fet a Vilaweb, sobre el nou llibre de CosesdelBOE. Abans de res felicitar-los per a feina feixuga, però veig que de vegades divertida/sorprenent, d’investigació i de recopilació, i que posa en clar, coses que ja sabíem, altres que ja intuíem, i moltes que ni ens hauríem pogut imaginar.
  Dit això, li diré que m’agrada el comentari que fa vostè, sobre la destinació dels diners que se’n fa a Catalunya. Espero que així sigui.
  Tot i així, li he de dir: quan ens gastem prop de 30 milions en llicències de programari propietari (propietat de grans multinacionals), no ho estem fent gaire bé.
  Són diners en royalties, que se’n van a altres països, que es podrien quedar a casa nostra.
  Depenem tecnològicament, d’unes poques grans empreses, enlloc de generar la nostra pròpia tecnologia, i els nostres propis programes, i per tant riquesa local, que es crearia a Catalunya.
  El programari lliure ajudaria a crear molts llocs de treball i una explosió tecnològica a casa nostra.
  És una pena veritable, que a ningú de l’administració li interessi aquest tema, i que quan comprem portàtils pels alumnes de primària i secundària (A però realment els necessitaven, tants portàtils??? aquí es van passar els del trist partit), ho tornem a fer a una gran multinacional, pagant molt cara la marca! Però no passa res, perquè “Espanya es grande”.
  Però es clar, s’havia de quedar bé i donar bona imatge, i de pas algú devia sucar de valent, amb el contracte amb la multinacional.
  I fins i tot haver de pagar per les traduccions al català, que les multinacionals, han de fer, quan el govern català els ho demana.
  Li aconsellaria, gairebé li demanaria, que investigués el DOGC, i quan ens gastem a Catalunya i també l’Ajuntament de Barcelona, en llicències de programari propietari cada any!
  I llavors podem parlar d’estalvi públic i d’usar bé els fons públics.
  ERC ho tenia fa molts anys, al seu programa electoral, però misteriosament, aquest tema en va desaparèixer… ?????
  Algun dia passarà el miracle i algú els tindrà prou ben posats per a tornar a portar aquest tema a l’actualitat, si és que algun dia hi va estar d’actualitat?
  M’agradaria que algú per fi, s’adonés de la importància, de portar aquest tema al Parlament, i de que l’administració ha de fer un pas endavant en això a Catalunya, si volem ser un país modern i avançar en tecnologies. Amb això no vull dir que hàgim d’erradicar el programari propietari, però si que cal vigilar l’ús que se’n fa.
  Un treballador del CETITI, un dia a una conferència, em va contestar que la Generalitat té un parc d’ordinadors de 300.000 terminals =llocs on hi tenen Windows instal·lat, des de fa molts anys, i que cada funcionari està acostumat al seu escriptori de treball, i tocar això és “mortal de necessitat = pecat mortal”. Pobre treballador, si li féssim canvis en el seu escriptori, potser es traumatitzaria….
  Potser el que caldria és fer formació als treballadors/funcionaris??
  Nooooooo, i ara, que formar a la gent, potser no seria bo…. Millor ho deixem com està,……
  I es clar, com que Windows, com a sistema no acumula “ferralla”, i va engreixant amb el pas del temps,… per no parlar de virus, i cucs, i forats de seguretat tant del propi sistema, com del l’IE, com de la resta de productes de la mateixa multinacional. Millor no tocar-ho,… enlloc de fer una re-instal·lació cada estiu. I així fer neteja de tota la brutícia que el propi sistema acumula.
  Va ser una resposta d’alçada la del professional de la informàtica aquest del CETITI. Em vaig quedar impressionat! No ho oblidaré, per anys que passin.

  I les subvencions a mitjans com La Vanguardia? Per què això? I com es justifica? Però que no és una empresa privada?
  Jo crec que en tema despeses, a Catalunya encara hi ha on mirar i remenar.

  Per últim dir-li que ERC em cau bé com a formació política i el tarannà dels dirigents actuals, però no em sembla un partit d’esquerres. Català si, però em sembla de la mateixa corda, que el seu soci de govern.
  I per això no goso votar-los de moment. Ja sé que només és un vot, però potser hi hagi més gent com jo, que estem esperant veure una veritable política d’esquerres i social, i no el que s’està fent ara!
  M’espero a veure què fan vostès. M’agradaria molt veure-ho.
  Un company meu de feina, em va dir que va ser un any militant d’ERC i que se’n va sortir, perquè hi ha un “pijisme” espectacular a dins del partit.
  I això no va amb mi. Sé de quina classe social provinc, i en quina estic i el que em costa arribar a fi de mes, i veig clar que les dretes d’aquest petit país, en el seu afany extralimitat per liquidar l’estat del benestar i els serveis socials, volen liquidar també el meu lloc de treball. Cobro de l’administració blica = sóc un d’aquests “chupopteros”. O així ens ho volen fer sentir alguns… que la feina que fem a la sanitat i educació no és important i només som un llast pel país, i uns dropos i el que hauríem de fer, és fer-nos emprenedors i obrir la nostra pròpia empresa.
  I per això, si m’ho permet, em veig obligat a mantenir el meu anonimat.
  De vostès dependrà, espero si Deu vol, al nou Estat català, que l’acció política que es faci, sigui social, i no desfem el país i els serveis socials, en favor de privatitzacions, mútues vàries, escoles privades d’elit, etc, i de pas, amiguisme, tractes de favor i comissions.
  A veure què farà ERC, com a partit??? Em moro de ganes de veure-ho.
  M’agradaria que es fes un veritable Procés Constituent, i que entre tots redactéssim una bona Constitució, per aquest país. Hi estem treballant!
  Espero que vostès, els de la classe política, no ens vulguin encolomar la seva de Constitució, per mantenir el mateix ordre de les coses, i el mateix estatus quo, i que la burgesia de sempre i les classes dominants, ho segueixi sent, i que per a que a ells els vagin bé les coses, s’hagi d’escanyar encara una mica més, els de més a baix.
  Estem davant de grans reptes i de grans moments. Esperem que tothom sàpiga estar a l’alçada de les circumstàncies i dels fets.
  En tot cas, un plaer haver-lo llegit.
  Sé que he tocat temes molt diversos. Li demano disculpes. Si vol contestar-me, li facilito una adreça de correu: krysiaquim@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s