Els costos de la política econòmica espanyola per a Catalunya (més enllà del dèficit fiscal)

El pressupost del 2013 serà difícil degut al context econòmic i financer de Catalunya i del conjunt de la zona euro, però es veurà molt afectat negativament també per algunes decisions del govern espanyol que afectaran negativament aquests pressupostos i que ens veiem obligats a pressionar per solucionar-les.  Convé fer-ne un llistat , perquè totes elles tenen un impacte negatiu sobre els comptes de la Generalitat que, val a dir, és l’administració que presta els serveis públics de l’Estat del Benestar: ensenyament, salut i benestar social.

Impagaments i compromisos no complerts

–          Incompliment del pagament corresponents als compromisos d’inversió en infraestructures dels anys 2008, 2009 i 2010, contemplats en la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut d’Autonomia, amb un impacte de 1.689 milions d’euros.

–          Incompliment de la mateixa Disposició Addicional en els pressupostos de 2013, per una valor de 661 milions d’euros.

Increments de despesa provocats

–          Ingressos finalistes (que l’Estat envia per a polítiques concretes, moltes de les quals obligades per lleis del propi govern espanyol) que s’han reduït i que la Generalitat ha hagut de compensar parcialment, amb un impacte negatiu de 296 milions d’euros.

–          Augment de l’IVA que paga la Generalitat, i que recaptarà l’Estat (per l’Estat, un augment de l’IVA és neutral, ja que es paga a si mateix): impacte negatiu de 66 milions d’euros.

Boicot a l’autonomia fiscal de la Generalitat

–          Recursos d’inconstitucionalitat que suspenen l’aplicació de determinats impostos i taxes aprovats per la Generalitat en ús de l’autonomia fiscal que li reconeixen la Constitució i l’Estatut d’Autonomia. Només la suspensió de l’Impost sobre Dipòsits Bancaris que pagaven les entitats financeres provoca un impacte negatiu de 500 milions d’euros en el pressupost de 2013.

Segrest de l’endeutament gràcies als nostres impostos

–          Establiment d’un límit de dèficit del 0,7% d’un total del 4,5%; contrari a les recomanacions del Parlament Europeu i inversament proporcional a la participació de les Comunitats Autònomes en el conjunt de la despesa. Aplicant el criteri de proporcionalitat, el dèficit hauria de ser de l’1,7%, fet que suposaria estalviar retallades per valor de 2.000 milions d’euros.

Sumin i veuran que el resultat és superior a la xifra que ens diuen que cal retallar (4.000 milions) per quadrar els números del pressupost per a 2013 de la Generalitat de Catalunya. Des d’ERC treballarem per impulsar mesures en l’àmbit dels ingressos que permetin reduir les retallades i alternatives en l’àmbit de les despeses que permetin garantir la prestació dels serveis públics. Però més enllà del què està al nostre abast, caldrà també pressionar per totes les xifres que hem descrit al llarg d’aquest article.

4 pensaments sobre “Els costos de la política econòmica espanyola per a Catalunya (més enllà del dèficit fiscal)

  1. Se que és difícil, pero crec que d’alguna manera ja s’ha fet anteriorment, i és el tancament de caixes.
    Crec que els impostos dels catalans ja s’ahurien de pagar i administrar des de Catalunya, tot en el context del procés sobiranista que s’ha endegat. És que sino no ens en sortirem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s