Període constituent, Catalunya lliure i justa

La legislatura ha arribat a la seva fi política. La proposta motor del partit guanyador de les eleccions, el pacte fiscal, ha rebut un sonor cop de porta per part de qui hauria de ser l’altra part de l’acord, el govern espanyol. “O pacte fiscal o independència” ens han dit. Doncs de pacte fiscal no n’hi ha, i per tant la sortida és la que és.

Cal que el període constituent que ja es va iniciar el passat Onze de Setembre amb la manifestació més gran de la nostra història es traslladi a les nostres institucions. Amb la legislatura esgotada, el nou marc polític obliga a totes les forces a mesurar a les urnes el suport a les seves propostes per sortir de l’atzucac polític, econòmic, financer i social en el que ens hem vist abocats. Tot això sense perdre de vista el rescat imminent de l’Estat Espanyol per part de la Unió Europea, que condicionarà (i depèn de nosaltres que sigui positivament) el procés d’independència que s’ha obert a Catalunya.

Els qui sempre hem militat a la causa de la independència i de la justícia social hem d’esdevenir la garantia nacional i social. La garantia nacional que eviti que les ambigüitats (tot i que cada vegada més estretes) sobre el com allunyin o dilueixin el què. La garantia social que ofereixi a la gent d’esquerres i de progrés del país una eina per participar del naixement del nou Estat d’Europa, i que aquest tingui per objectiu preservar la cohesió social i aprofundir en l’Estat del Benestar.

I ara és l’hora de sumar, sumar i sumar. Esquerra Republicana de Catalunya ha d’obrir les portes a tots aquells que participin del període constituent i ho vulguin fer a més des dels valors que com a republicans sempre hem defensat: justícia social, fraternitat, igualtat, llibertat. La suma ha de tenir com a objectiu sumar per al país més que cuinar una sopa de lletres. Podem fer-ho amb tota la gent que està demanant que ERC encapçali el bloc social per l’Estat propi.

La suma necessària no s’ha de limitar a propostes electorals de partit o coalició. Cal un programa de mínims entre les forces que ja d’entrada s’han mostrat favorables al dret a l’autodeterminació de Catalunya (ERC, CiU, ICV-EUIA, SI…) que contingui l’objectiu de l’Estat propi i les línies que es seguiran per arribar-hi. Aquesta seria una suma que multiplicaria.

El 10 d’abril de 1980, en la primera sessió del Parlament de Catalunya després del franquisme, Heribert Barrera va fer una crida als diputats a “garantir la llibertat i el benestar dels catalans, recuperar per a la nostra nació la sobirania perduda”. Més de trenta anys després, per fi tenim a les mans l’oportunitat d’aconseguir-ho.

2 pensaments sobre “Període constituent, Catalunya lliure i justa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s