Catalunya, Unió Europea i Espanya: qui ha aportat més?

L’euro es troba en moments difícils. Malgrat els esforços per fomentar una convergència econòmica entre els diversos estats de la Unió Europea que permetés una integració econòmica real que fes viable una moneda única, avui l’euro pateix les tensions per la difícil governança de les diferents economies d’on és la moneda oficial, que encara mantenen grans diferències entre elles, amb la conseqüent defensa d’interessos distints i sovint contradictoris entre els governs dels estats europeus.

Quin ha estat l’esforç d’inversió pública i desenvolupament que havia de permetre que l’economia espanyola avui estigués en millors condicions per afrontar les tensions dins l’euro? Qui ha fet l’esforç de facilitar la modernització de l’estat espanyol per aconseguir –en teoria- aquesta robustesa econòmica? Donant un cop d’ull a les dades del saldo financer entre Espanya i la UE que contenen les memòries dels Pressupostos Generals de l’Estat, podem fer-nos una idea aproximada. El saldo financer entre Espanya i la UE calcula la diferència allò que Espanya aporta (IVA i altres) i allò que rep (els diferents fons europeus). Des de l’entrada d’Espanya a la UE, el saldo positiu acumulat ha estat de més de 87.000 milions d’euros.

Per valorar si aquesta xifra és signficativa, comparem-la amb una altra balança de caire territorial i que també es justifica (teòricament) per la necessitat d’invertir en el desenvolupament econòmic, com pot ser la balança fiscal entre Catalunya i l’Estat Espanyol. Si mirem les dades pel mateix període, Catalunya ha aportat a Espanya més de 211.000 milions d’euros, gairebé dues vegades i mitja el què ha aportat la Unió Europea.

Aquestes dades han de servir per continuar sumant més ciutadans catalans a la voluntat de gestionar els nostres propis recursos amb una hisenda catalana (que només aconseguirem amb un estat independent) i per explicar a la Unió Europea, especialment en el context de crisi actual, que Catalunya és un país perfectament viable, que a més seria un contribuent net a la Unió Europea.

3 pensaments sobre “Catalunya, Unió Europea i Espanya: qui ha aportat més?

 1. per a mí és més fàcil la microeconomía ja que la macro se m’escapa de les mans.Jo entenc que economía significa ” adcministració de la casa ” per tant dedueixo que si cada unitat familiar sabés que les entrades han de ser superiors a les sortides no ens trobariem amb tanta polèmica crematística.Jo estic segur que si estalviessim com els nostres avantpassats i fossim una mica més honestos i menys copdiciosos s’acabaria aquesta malaïda crisi.De totes meneres pensem que el peix gros sempre es menja el petit,malgrat tot, jo desitjo una indepèndencia econòmica amb una democràcia més ben organitzada i equilibrada des d’on el poder vingui del poble.

 2. economia significa ” administració de la casa “.Les entrades de diners han d’estar per sobre de les sortides.Aquesta és la clau.La honestedat i l’estalvi familiar sota control responsable i equilibrat són les principals premises per una societat més justa. L’ambició malaltissa ens ha dut fins aquí.Ara cal sortir-ne a poc a poc,sense perdre el nord..Jo crec en aquesta terra i amb el seny dels meus conciutadans.Encara que ja sabem que ” el peix gros sempre es menja el petit ” però em de creure en les nostres possibilitats que són immenses.

 3. M’agradaria que algú m’aclarís si no som ja contribuents nets a la UE des de fa molts anys: he trobat algun document que parla d’un saldo deficitari de prop del 0,5% del PIB, però no hi ha gaire informació sobre el tema.

  De fet seria normal:
  a) estem per sobre de la mitjana de PIB/càpita europeu
  b) som un país dinàmic (generem més IVA per càpita amb la part proporcional d’aportació a la UE)
  c) no hem estat considerats regió desafavorida pel que no hem pogut accedir a segons quins programes europeus, o hem hagut de fer-ho amb un % de cofinançament més baix.
  d) no hem rebut grans fons en infrastructures ni en agricultura.

  Penso que aquesta dada pot reforçar moltíssim l’argumentari tant interior com exterior de cara al nostre procés d’autodeterminació, i m’extranya que no hi hagi cap debat entorn d’això.

  Si podem deixar clar que som contribuents nets tant a la UE com a l’Estat, quanta demagògia ens estalviarem!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s