9 lectures i un vídeo per a Pere Navarro (petit recull de la viabilitat econòmica de la independència)

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat que  una Catalunya independent seria “un país més petit i més pobre”. És una llàstima que el líder del segon partit del país, just l’endemà de fer-se públic un moviment dins el socialisme català que demana debatre sobre el dret a decidir, afronti d’una manera –aquesta sí- pobre i petita un debat com aquest. En què es basa? Amb quines dades? En quines condicions? Potser amb les dades de Llanos de Luna, que afirmava que els productes d’una Catalunya independent (suposant que estigués fora de la UE) serien gravats amb un aranzel del 40% quan en realitat ho estarien al 5%? Potser ignorant que el dèficit fiscal català, que suposa entre el 8 i 10% del PIB anual català, està suportat per les classes mitjanes i populars, que són les que pateixen un tipus efectiu fiscal més alt i que són les receptores d’uns serveis i inversions públiques infradotats?

Fóra bo que Pere Navarro s’aproximés a aquest debat amb una mica més de rigor, fugint de declaracions sense base i aportant dades i arguments per fonamentar la seva opinió. És evident que una Catalunya independent tindria problemes, i probablement sobretot durant el procés de transició cap a la plena sobirania, però a no ser que hi hagués un retorn mundial a l’autarquia que reduís l’obertura exterior de les economies fins a nivells previs a la Revolució Industrial, és complicat afirmar que Catalunya es mouria pitjor en l’economia mundial tota sola que no pas fent-ho sota el pes d’una Espanya semintervinguda, sense prestigi i que és una de les principals preocupacions de les cancelleries i ministeris d’economia de mig món.

En tot cas, convido al líder dels socialistes catalans a un conjunt de lectures que podrien servir-nos d’introducció a aquesta qüestió (i se’n podrien afegir moltes més):

 1. “La mida de les nacions”, un llibre dels professors Alberto Alesina (Harvard) i Enrico Spolaore (Tufts University), on expliquen la facilitat de nacions petites per adaptar-se als canvis provocats per la globalització. Per cert, l’edició catalana va ser editada pel Govern de la Generalitat l’any 2008, quan era presidit per l’antecessor de Navarro al capdavant del PSC, José Montilla.
 2. Una entrevista a Enrico Spolaore, autor del llibre anterior, a la pàgina web de la UOC, on deixa molt clar que “Catalunya seria viable econòmicament com qualsevol altre país del món”.
 3. L’entrevista a Kenneth Rogoff, execonomista en cap del Fons Monetari Internacional i professor a Harvard, sobre la crisi a l’economia espanyola. Destaca que una Catalunya independent seria un dels països més rics del món.
 4. L’informe titulat “The Flotilla Effect: Europe’s small economies through the eye of the storm”, escrit per Adam Price i Ben Levinger per l’Aliança Lliure Europea i el Plaid Cymry, on es detallen les possibilitats que té una nació petita-mitjana en un context de turbulència econòmica.
 5. Aquesta notícia sobre el Premi Nobel d’Economia Erling Kydland, on afirma que una Catalunya independent generaria més confiança entre els inversors i els mercats financers que no pas l’Estat Espanyol actualment, donada la seva robustesa econòmica.
 6. Aquest article acadèmic de la John Hopkins University, sobre les possibilitats econòmiques d’una Catalunya independent i dels pocs fonaments de posicionaments com els defensats per Navarro.
 7. L’article de Los Angeles Times, sobre l’orientació econòmica de l’independentisme català i de les possibilitats que se li obren en un context d’una Espanya semintervinguda.
 8. Les declaracions d’Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia del govern català, que afirma no tenir cap dubte de la viabilitat econòmica de la independència de Catalunya.
 9. El llibre dels professors de la UPF Modest Guinjoan i Francesc Xavier Cuadras, sobre el balanç econòmic de la independència de Catalunya davant un possible boicot comercial de l’estat espanyol.
 10. I finalment, un vídeo bastant pedagògic de Xavier Sala i Martín, sobre les possibilitats econòmiques d’una Catalunya lliure.

2 pensaments sobre “9 lectures i un vídeo per a Pere Navarro (petit recull de la viabilitat econòmica de la independència)

 1. Segurament acabarem descobrint que nosaltres hem malinterpretat a Navarro, probablement volia dir que si Catalunya s’independitza Espanya serà un país més petit i més pobre. Espanya serà un país més petit, això és un fet ja que perdrà 31895 km² de territori, menys poblat perquè perdrà uns 7 milions d’habitants, i més pobre perquè deixarà d’espoliar-nos entre 45 i 60 milions d’euros diaris.
  A no ser que Navarro estigui pensant que Espanya se’ns quedarà una part del territori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s