Coffee, Sir?

 

El conseller Mena i bona part del seu equip tenen la capacitat de no deixar de sorprendre’ns en les seves intervencions parlamentàries. La darrera va ser a la passada comissió parlamentària que estudia les polítiques de joventut i que integra a representants d’organitzacions juvenils i diputats, quan enfilat dalt d’una espiral discursiva per justificar que l’exili econòmic de molts dels nostres amics i amigues és una lliure decisió de mobilitat laboral per experimentar noves sensacions, va receptar als membres de la comissió (després de qüestionar el nostre nivell d’anglès sense cap mena de raó) agafar el primer vol a Londres i posar-se a servir cafès. Aquesta frase que demostra el grau de coneixement i empatia amb la realitat juvenil va venir precedida d’asseveracions del secretari general del Departament d’Empresa i Ocupació, Enric Colet, que es va quedar ben ample receptant “als joves que estiguin indignats, que creïn empreses, que és una bona forma de que se’ls hi passi la indignació”. Aquest vídeo de les JERC recull totes aquestes perles i alguna més.

Amb un atur juvenil pels núvols (50,12% en els menors de 25 anys a Catalunya al mes de març, segons l’Enquesta de Població Activa), l’exili no pot ser la proposta que el govern de la Generalitat ofereix als joves del nostre país. Fer-ho suposa un desconeixement de la realitat juvenil, ja que actualment molts dels joves que marxen estan altament formats i tornen a països on precisament havien anat a servir cafès ara fa uns anys, o treballar-hi de qualsevol altra cosa. El problema d’ara és que tenim desenes de milers d’enginyers, arquitectes, científics, advocats, economistes, periodistes, sociòlegs, metges, infermers, etc. que no tenen cap altre remei, després d’haver cursat els estudis superiors, haver-se especialitzat, haver fet el recorregut de la precarietat amb pràctiques no remunerades o sous ínfims, que marxar a fora. Això suposa una pèrdua de capital humà altament qualificat en l’etapa de més aprenentage, més capacitat d’iniciativa i més productiva (també en termes d’aportacions a la seguretat social i a la recaptació tributària) del cicle laboral.

Malauradament, desenes de milers de joves del nostre país, amb un altre tipus de qualificacions de caràcter professional i molts d’ells sense qualificació, no tenen aquesta oportunitat. Alimentats pel guany fàcil de la mà d’obra intensiva de la construcció en el moment àlgide la bombolla immobiliària, els alts salaris eren un incentiu molt atractiu per a molts joves que van deixar els estudis obligatoris o que no van seguir un itinerari professionalitzador. I per més Inri, el Decret Llei 16/2012, que estableix canvis en l’accés al sistema de salut, deixa fora als joves majors de 26 anys que no hagin cotitzat (perquè no han tingut feina, perquè han estat cobrat com a becari sense cotització, etc.) a la Seguretat Social, i els obliga a demanar l’accés com a exclòs social i econòmic.

Què fer, doncs? Hi ha mesures possibles en diversos àmbits: en l’àmbit científic (on hi ha una clara fuga de cervells) cal ampliar els recursos a I+D, i no reduir les beques doctorals i postdoctorals com fins ara; en l’àmbit d’emprenedors cal impulsar mesures de crèdit per als emprenedors joves i facilitar els tràmits; en l’àmbit des joves assalariats cal fomentar programes de transició de la formació al treball i impulsar programes individualitzats per als joves sense qualificació; etc. Però res d’això servirà si no hi ha una política per a la recuperació econòmica potent per a tot el país, ja que els joves no són un sector aïllat, sinó que són la generació més afectada per la cojuntura general de l’economia. En aquest sentit, és lamentable que el govern de la Generalitat hagi aprovat, després d’un any i mig, un pla de política industrial buit, sense concreció, i amb una dotació pressupostària empetitida. Hi ha alternatives també a nivell de polítiques per a la recpueració econòmica, i no ens hem cansat de plantejar-les. Seguirem fent-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s