El directori que governarà Catalunya

L’estratègia del pacte de la fam a la que el govern espanyol està sometent a la Generalitat de Catalunya s’està desplegant a velocitat de creuer. Fa pocs dies s’aprovava al Congrés de Diputats el Proyecto de Ley de Estabilidad Presupuestaria, que desenvolupa la reforma de l’article 135 de la Constitució Espanyola que van aprovar PSOE i PP el passat mes de setembre en tots els seus elements: objectiu de dèficit zero estructural, reducció del deute públic i sotmetiment de l’estabilitat, limitació de la despesa pública i prioritat absoluta del pagament del deute públic per sobre l’altres despeses.

Sota aquests principis difosos àmpliament com a indiscutibles en la política econòmica europea (tot i que donarien per discutir molt, ho deixarem per una altra ocasió) s’hi amaga una voluntat clara d’aprofitar la cojuntura per acabar amb l’autogovern de Catalunya. Fent una lectura del projecte de llei, tothom pot veure que és l’eina normativa necessària per aplicar definitivament el pacte de la fam sobre Catalunya, aprovant diversos mecanismes que suposen ja ara mateix una intervenció de facto de les finances de la Generalitat, i en un futur situen com a molt probable una intervenció directa, mitjançant un directori d’experts que passaria a governar financerament la Generalitat i, amb això, acabar amb la minsa autonomia que tenim.

Així, l’article 16 preveu que el ministeri d’Hisenda imposi uns objectius de dèficit individualitzat per cadascuna de les comunitats autònomes, l’article 20 amplia les facultats de l’Estat per vetar operacions d’endeutament de la Generalitat, els articles 21 i 22 preveuen la tutela de les finances autonòmiques mitjançant plans econòmico-financers i plans de reequilibri, l’article 24 estableix controls trimestrals sobre els plans aprovats, o l’article 25 estableix la requisa de les finances de la Generalitat d’un 0,2% del PIB de Catalunya (uns 400 milions d’euros) en forma de dipòsit al Banc d’Espanya si incompleix el pla de reequilibri aprovat pel govern espanyol.

La mesura prevista que significa la fi de l’autogovern financer i polític de Catalunya és la facultat del govern espanyol, tal i com estableix l’article 25, de nomenar un directori per intervenir les finances de la Generalitat (anomenat comissió d’experts) que es desplaçaria a la Generalitat a imposar mesures i gestionar políticament el pressupost del govern català, ja que es preveu que aquesta comissió d’experts (que ningú diu qui la composa, sinó que és de lliure designació per part del govern espanyol) formuli recomanacions sobre mesures d’obligat compliment.

El govern espanyol del PP exigeix al govern de la Generalitat el pa i la sal que li ha negat prèviament, portant al govern de la Generalitat a una trampa per tal de fer-lo caure en la necessitat d’una intervenció financera. Davant d’aquesta operació, l’actitud del nostre govern no pot ser entrar per motu propio a la trampa (pensant-se que així farà més mal), sinó que ha d’aconseguir escapar del perill. El grup de Convergencia i Unió al Congrés de Diputats ha donat suport a la Llei d’Estabilitat Pressupostària que consagra el cop d’estat financer contra la Generalitat. Una decisió que demostra que davant l’asfíxia financera, el govern català s’ha lliurat totalment a l’agressor i descarta la lluita, esperant que el deixi sobreviure. Cal que passi a plantar cara, perquè de res servirar les lamentacions quan el directori financer de Montoro entri a cavall a la conselleria d’Economia de la Generalitat per prendre el control i governar la caixa i la faixa dels catalans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s