L’enganyifa de les participacions preferents (I): 26.000 milions d’euros retinguts als estalviadors

ImatgeAquests dies ha sortit (per fi!) en alguns mitjans de comunicació la problemàtica que s’ha creat per a centenars de milers de petits estalviadors amb el bloqueig de les anomenades “participacions preferents”, un producte d’estalvi tòxic d’alt risc caracteritzat pel seu caràcter perpetu (no és a un termini determinat), un tipus d’interès variable a decidir per l’entitat, la manca de drets polítics de participació a les entitats que els emeten i una difícil liquiditat i que no tenen cap mena de protecció per part del Fons de Garantia de Dipòsits.

Aquest producte es va comercialitzar de manera irregular, contravenint les recomanacions de la Unió Europea i l’esperit de la Directiva MiFiD, assegurant als clients que en qualsevol moment podrien recuperar els diners invertits perquè l’entitat (banc o caixa) s’encarregaria de col·locar els títols en un mercat secundari. De fet, això es va produir fins aquest estiu, quan les entitats van tancar el mercat secundari degut a que la Comissió Europea va detectar l’alta toxicitat d’aquest producte. A més, en molts casos els testos MiFiD que es van realitzar donaven un perfil d’inversor conservador (que no vol arriscar capital) que haurien d’haver fet desistir a les entitats de col·locar-hi el producte. El resultat d’aquests testos es van obviar deliberadament.

Cal subratllar, a més, que el caràcter “preferent” d’aquests productes és absolutament inexistent, ja que en cas de fallida de l’entitat que els emet els estalviadors recuperarien el capital després dels dipòsits garantits pel Fons de Garantia de Dipòsits, els treballadors de l’entitat als que se’ls degués retribucions salarials i tots els creditors. És a dir, que no el recuperarien mai.

Entre 1999 i 2011 es van comercialitzar, d’acord amb les dades que tenim, més de 25.962 milions d’euros (gairebé l’equivalent al pressupost de la Generalitat de Catalunya de tot un any), la major part emesos per bancs i caixes . La Comissió Nacional del Mercat de Valors va autoritzar aquestes emissions des del 1999, però no ha estat fins fa poques setmanes en què ha començat a fer alguna cosa.

Alguns exemples de les persones afectades els vaig poder conèixer dissabte passat quan vaig assistir amb l’Anna Simó en nom d’ERC a la mobilització que diferents entitats van convocar davant la Borsa de Barcelona. Molts són gent gran, pensionistes a qui havien col·locat aquest producte tòxic amb la promesa de recuperar el capital quan ho necessitessin per, per exemple, pagar-se una residència o l’ajuda d’una persona que en tingui cura a casa seva. D’altres casos són joves que han vist com els estalvis que tenien per poder estudiar un màster estan bloquejats i han de renunciar a la seva formació.

Algunes entitats han ofert bescanvis d’aquestes participacions preferents per deute subordinat amb les mateixes característiques però amb un termini de 10 anys, fins el qual els inversors no podran recuperar els seus estalvis, si no és que algú els compra aquests títols abans (a canvi d’una pèrdua del capital invertit).

Des d’ERC hem impulsat un conjunt d’iniciatives (notícia 1 i 2) per tal de donar veu als afectats i intentar trobar una solució que permeti el retorn del capital actualment bloquejat i evitar la continuïtat d’aquest corralito a l’espanyola com alguns economistes ja ho han titulat. Esperem sortir-nos-en.

4 pensaments sobre “L’enganyifa de les participacions preferents (I): 26.000 milions d’euros retinguts als estalviadors

 1. Quan vaig anar a la caixa, em van prometre que sempre podria recuperar els meus estalvis. Jo vaig demanar que no calia que em donessin gaire rendiment, que aquesta no era la meva prioritat, però al final ens han muntat un “corralito”…ara hauria de ser La Caixa (en el meu cas) qui assumís la responsabilitat i tornar-ho tot, mai van dir que eren “tòxics” o res semblant.

  Ells han creat el problema que ho paguin.

  Hi ha alguna solució per recuperar els meus estalvis que necessito ara urgentment?

 2. Perdò però jo en tinc des de l’any 93, encara en pessetes.
  I aquestes participacions a partir d’aquest mes, ni tan sols donaran interesos, m’ho han comunicat per escrit, i lo de recuperar els diners …..
  I d’alt risc ??
  Seria d’alt risc si et donèssin uns interesos del 6 o 8 o 10% o més, però peruns interesos del 3.5 o com a molt 4% …. alt risc ??

  Ho repetiré mil vegades ….. POCAVERGONYES !

 3. Retroenllaç: Maketo power » Bankeros

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s