Pressupostos 2012, què farem?

Ahir el Govern de la Generalitat va aprovar el Projecte de Llei de Pressupostos per al 2012, que va ser lliurat al Parlament i que hem començat a estudiar des dels grups parlamentaris. Com tothom sap, el govern d’Artur Mas no té majoria absoluta a la cambra, i per tant, està condemnat a acordar amb algun altre grup de la cambra els comptes per al 2012.

Què farem des d’ERC? Ja fa setmanes que hem repetit una vegada i una altra que volem ajudar, no al govern de CiU, sinó al país, immers en una crisi econòmica profunda i que té conseqüències en la cohesió social. Per aquesta raó vam formular alternatives als primers anuncis de noves retallades presentades pel president Mas dos dies després de les eleccions generals, i hem fet un esforç per aportar alternatives, sobretot en l’àmbit dels ingressos, que permetin reduir al màxim les retallades en serveis públics i que permetin un repartiment més equitatiu de les càrregues de la crisi.

Els pressupostos presentats ahir pel govern no inclouen les nostres propostes, tot i que aquesta vegada han intentat equilibrar la reducció de la despesa amb un esforç  per obtenir més ingressos. Aquesta bona notícia deixa de ser-ho quan anem al detall d’aquest esforç per incrementar els ingressos: hi ha un augment generalitzat i creació de noves taxes per a l’utilització de serveis públics sense discriminació per renda i s’opta per la venda de patrimoni (sobretot edificis) i la privatització d’empreses.

Caldrà, doncs, un esforç important en la tramitació parlamentària per poder corregir aquests elements que considerem que són negatius per als objectius de justícia social i progrés econòmic que plantegem (en aquest sentit, és alarmant la clamorosa absència de propostes de reactivació econòmica). Dos exemples ben clars: l’anomenat “tiquet moderador” amb el que es volen obtenir 100 milions d’euros, no discrimina per renda i ni tant sols estableix topalls (al contrari del que s’havia filtrat a la premsa) que evitin un sobrecost per als malalts crònics; o les dificultats per vendre immobles en un context de sobreoferta del sector, ja que segons la mateixa documentació dels pressupostos, a 30 de setembre d’enguany només s’havia obtingut un 0,04% dels 200 milions d’euros que per aquest concepte es preveien per al 2011.

En els propers dies completarem les nostres propostes amb nous elements per a l’obtenció d’ingressos (seguint els criteris d’equitat i progressivitat), que han de permetre replantejar uns quants ajutos en la despesa i posarem sobre la taula mesures per a la reactivació econòmica que han d’anar molt més enllà de la timidesa de les que proposa el govern. Aquest esforç –tot i que som conscients que pot ser en va si no es recull per part de CiU- té un únic objectiu: posar els diputats d’ERC al servei del país, de les classes populars i mitjanes i de la reactivació econòmica, en el camí cap a l’estat propi.

3 pensaments sobre “Pressupostos 2012, què farem?

  1. Les retallades en salut, educació i medi ambient són innacceptables. El primer que ha de fer CIU és deixar de mentir. CIU i PP governen junts a Barcelona, a Badalona, a la Diputació de barcelona, etc. que coi farem amb aquesta gentussa?

  2. CIU encalla Catalunya en l´Espanya feixista del PP. Camí d´Itaca o camí de Grècia? Camí de la independència i de la rebel.lió nacional contra les retallades! ARA CATALANS ESFORÇ I ESPERANÇA! Visca ERC!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s