Liquiditat a qualsevol preu?

liquiditatFa pocs dies el grup parlamentari d’ERC denunciàvem que l’Institut Català del Sòl, entitat dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, havia posat en venda diverses promocions d’habitatges de lloguer amb protecció oficial. Aquesta decisió sorprenent ha deixat de pedra els ajuntaments (com els d’Alella, Teià o El Masnou) que van cedir els sòls gratuïtament a l’Incasòl, que ara se’ls vendrà. A més –com també vam denunciar- suposarà que els futurs contractes de lloguer es regiran per les normes específiques per a les promocions privades d’habitatge protegit, incloent l’accés (que es separarà del model d’habitatge de lloguer de propietat pública amb les modificacions de les lleis òmnibus).

Aquest anunci és la cirereta del pastís d’una campanya de la Generalitat de venda d’immobles per tal d’obtenir liquiditat i estalviar-se l’amortització dels préstecs obtinguts per fer front a la compra d’alguns d’aquests béns. Si bé és lògic que la Generalitat es plantegi aquesta mesura com a extraordinària davant una situació financera difícil per la caiguda dels ingressos tributaris (un 33% de reducció de la recaptació a Catalunya des de l’inici de la crisi el 2008), aplicar-la de manera generalitzada sense discriminar el tipus d’immoble que es posa a la venda és una decisió que comportarà conseqüències negatives per a la cohesió social i la sostenibilitat de les finances públiques.

Per posar un exemple, no és el mateix vendre’s un edifici d’oficines que la propietat d’un hospital (com vol fer el govern català en cas que hi hagi el traspàs de la propietat per part de l’administració central de l’Estat) o d’una promoció d’habitatge protegit. En primer lloc, perquè la privatització de la propietat dels dos darrers béns afectes a polítiques socials pot comportar serioses dificultats en el seu ús, i però també perquè –a diferència d’un edifici d’oficines- no és fàcil traslladar un hospital o obtenir noves promocions per habitatge protegit de lloguer.

Però també caldria revisar el preu de venda que s’ha determinat, inferior al de compra (pèrdues de 42 milions d’euros, segons El País) i sense saber la despesa que comportarà seguir en els immobles en règim de lloguer. Però encara és més sorprenent tot plegat quan llegim que l’Incasòl, que es ven aquests habitatges, aposta per estar present en promocions d’economies emergents invertint a Colòmbia, l’Equador o la Xina, oblidant que el seu centre d’interès ha de ser Catalunya i les polítiques d’habitatge i lligant el seu futur a un creixement d’economies emergents que difícilment es sostindrà en els termes actuals durant  els propers deu anys.

Em dóna la sensació que la Generalitat està intentant obtenir liquiditat (que sens dubte és una necessitat peremptòria) a qualsevol preu, sense observar altres alternatives d’ingressos com una reforma impositiva en el marc de la nostra capacitat normativa o constituir contractes de dret de superfície (en el que no es perd la propietat) per un temps determinat  per als immobles afectats a polítiques socials.

2 pensaments sobre “Liquiditat a qualsevol preu?

  1. Pere, gràcies per denunciar el fet i per explicar les raons de fons que porten la Generalitat a vulnerar unilateralment l’esperit dels acords subscrits en el seu dia amb els ajuntaments afectats. La comercialització de les promocions -que té molts números de ser irregular, a més d’injusta- és un atac en tota regla contra l’autonomia municipal i representa el primer pas per al desmantellament de les polítiques públiques d’habitatge per part del govern de CiU.Si en voleu saber més: http://lagarnatxa.wordpress.com.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s