Opacitat i drets humans al Sàhara ocupat i a Síria

El procés conegut com a Primavera Àrab està mostrant, al llarg del seu desenvolupament, l’heterogeneïtat i la complexitat que hi són inherents. La revolució egípcia a Tahrir contrasta amb la guerra civil que ha viscut Líbia; i els valors associats a l’alta participació en les eleccions tunisianes de diumenge passat semblen antagònics a les actituds del nou govern libi que no contribueixen a la reconciliació i s’inclinen per una política venjativa (com a mínim en els primers dies).

Però, com malauradament acostuma a passar, els focus il·luminen només uns conflictes i s’obliden d’altres que, paradoxalment, tot i estar situats a extrems oposats del món àrab, tenen moltes semblances: els territoris ocupats al Sàhara Occidental i Síria. Al Sàhara Occidental des de fa setmanes el deteriorament de la situació (cal recordar que van ser els sahrauís els qui van iniciar una revolta per la dignitat i els drets humans que va ser pionera a la Primavera Àrab) és cada vegada més evident, i ens arriben notícies sobre detencions arbitràries, judicis sense garanties i tortures a ciutadans sahrauís que exerceixen la llibertat d’expressió. A Síria, el règim de Al Assad actua amb total impunitat assassinant, torturant i reprimint la població civil, i mantenint un control sobre la diàspora siriana a l’exterior, fins i tot a Barcelona.

Tant la violació de drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental com a Síria han deixat de merèixer espai als nostres mitjans de comunicació. L’enquistament del conflicte pels equilibris d’interessos de la comunitat internacional probablement en són l’explicació, però és ben cert que també afecta la prohibició de l’entrada de premsa estrangera en els dos territoris. Aquest és el primer obstacle que hem de vèncer si volem fer visibles el patiment de milions de persones en mans de règims que no respecten els drets humans elementals. Per això, al Parlament de Catalunya treballem intensament des de la Comissió d’Acció Exterior i l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara, per expressar la solidaritat catalana i donar veu als qui els interessos de la comunitat internacional i la inexistència de la llibertat de premsa ha intentat callar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s