L’impacte invisible de la reforma constitucional

S’han dit moltes coses de la reforma constitucional aprovada al Congrés de Diputats el passat divendres, però més enllà de l’impacte que tindrà sobre la capacitat financera de la Generalitat i la il·legalització de polítiques d’expansió fiscal que comporta (elements prou greus que comentaré properament), cal observar la resposta dels destinataris reals d’aquesta reforma, que són els mercats de deute sobirà, on els estats intenten col·locar el seu deute públic (en forma de bons, lletres, etc.) a l’interès més baix possible.

Normalment els mercats financers emeten respostes molt clares davant de decisions polítiques transcendents, ja que negocien amb la incertesa del preu dels valors en el futur, i qualsevol afectació futura (en aquest cas, que es blinda constitucionalment la preferència de pagament del deute davant la resta de despeses) genera efectes, ja siguin positius o negatuis. Era lògic esperar una bona resposta en el cas d’una decisió tant important com reforma la Constitució Espanyola en els termes en què s’ha fet, mitjançant un augment de la demanda de deute públic espanyol ja que en teoria s’havia d’inspirar confiança als mercats (aquest era el principal objectiu, repetit i compartit per PSOE i PP).

Doncs en els primers dies, durant els quals l’impacte en el mercat secundari del deute espanyol s’hauria d’haver notat rebaixant la pressió tot reduint el diferencial amb el deute alemany (el de referència per la seva solvència), l’efecte ha estat el contrari. Si el dijous, un dia abans de la reforma, el diferencial amb el bo alemany era de 288 punts bàsics (és a dir, un 2,88% més d’interès), avui dilluns a les 15h aquest s’enfilava fins als 332 punts. De moment, els “resultats positius per a la confiança, l’estabilitat i el futur de la credibilitat d’Espanya” que anunciava Zapatero per defensar la reforma no s’han vist per enlloc, i la senyal que es volia donar als mercats s’ha perdut en la immensitat del casino de les finances mundials.

Un pensament sobre “L’impacte invisible de la reforma constitucional

  1. L’immaculada constituició nomès es toca per vacances al seu pont de desembre o per assegurar als especuladors internacionals que el seu negoci va bé!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s