Eren possibles uns altres pressupostos?

Inevitabilitat. Aquesta és la idea que ha romàs dessota els diferents arguments que s’han posat sobre la taula per defensar els pressupostos de la Generalitat. Ens diuen que són els únics possibles, i que per tant, la retallada de la despesa en les polítiques socials i el sacrifici per als usuaris dels serveis públics és una mesura necessària per a la sostenibilitat de les finances públiques i garantir la solvència de l’administració de la Generalitat.

Davant de la fatalitat inevitable, és obligat fer-nos algunes preguntes: era possible un altre pressupost? Es pot prendre alguna decisió per mantenir el nivell d’ingressos previ a l’esclat de la crisi econòmica? Es pot articular la despesa de manera diferent per mantenir els serveis públics i reduir despeses supèrflues? Quin és el punt d’equilibri entre la sostenibilitat de les finances públiques, la protecció als sectors més vulnerables en temps de crisi i el foment de polítiques per a la recuperació econòmica?

Anem a pams, i centrem-nos en primer lloc en els ingressos. És possible mantenir els ingressos de la Generalitat? El primer que es pot fer per aquest objectiu és no renunciar a determinats ingressos, que a més tenen un fort component de política redistributiva. L’Impost de Successions i Donacions, que amb les darreres només afectava a un 6% de les declaracions que suposaven un 40% de la recaptació, ha estat eliminat just la setmana abans de l’entrada del projecte de pressupostos al Parlament. Un impost que era vigent des de fa dècades, i que –independentment del debat sobre la necessitat o no de la seva supressió- podria haver continuat vigent fins a la recuperació econòmica, evitant la immoralitat de retallar prestacions a les classes populars i rebaixar impostos a les classes altes. També és significatiu el canvi en les deduccions per habitatge habitual, en les que es substitueix el caràcter progressiu (deduïen més qui menys ingressos tenia i col·lectius amb dificultats com aturats, famílies nombroses i monoraparentals) per un tram únic, amb la perversa conseqüència que una família amb ingressos mileuristes podrà desgravar menys en la declaració de renda del 2011 que en la del 2010.

En segon lloc, cal analitzar si es pot articular la despesa de forma diferent per tal de trobar un equilibri entre la sostenibilitat financera, la protecció dels més vulnerables en temps de crisi i el foment de la recuperació econòmica. Val a dir que la discussió no és fàcil quan el què s’ha de decidir no és si es retalla o no, sinó a on es retalla més. En aquest sentit, des d’ERC vam proposar diverses condicions, entre els quals algunes que amb una disminució menor de la despesa es podien mantenir unes polítiques socials molt importants: el manteniment de l’atenció primària en salut, de la sisena hora a l’educació i de les ajudes a les famílies (que ara s’han reduït a famílies amb un sol salari quasimileurista). Propostes que amb el manteniment de l’Impost de Successions i Donacions i un sistema de deduccions fiscals progressives i no regressives es podien sufragar sense problemes.

Finalment, cal tenir en compte que el debat sobre les finances públiques, en un context de forta inestabilitat financera, d’assetjament especulador als mercats de deute i de manteniment de l’espoli fiscal contra els Països Catalans continuarà en els propers anys. En aquest sentit, l’independentisme republicà d’esquerres té per davant diversos reptes: introduir criteris de justícia i ètica republicana més enllà de l’economicisme que domina el debat fiscal; situar el combat contra l’espoli fiscal com la causa més immediata del país; i posar en valor la necessitat d’una administració pública activa en la recuperació econòmica i no que actuï com una mera espectadora. De les nostres capacitats, de la complicitat ciutadana i de la solidesa d’aquests arguments en dependrà que ho puguem assolir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s