Majoria social i obertura independentista: benvingut, president Pujol

En els darrers dies dos notícies confirmen la centralitat que l’independentisme ha aconseguit en la política catalana. Per una banda, el president Jordi Pujol pronunciava, el 29 de març, la conferència Residuals o independents? O alguna altra solució (aquí la teniu en format pdf) on afirmava que ja no tenia arguments per no defensar la independència de Catalunya, i constatava que la via de l’Espanya plurinacional, de la qual ell mateix n’havia estat l’ideòleg i el principal defensor, és impossible. Dos dies després, aquesta complicitat s’estenia a la participació del president Pujol a la consulta sobre la independència de Catalunya de la ciutat de Barcelona, votant anticipadament. Per altra banda, l’actual president de la Generalitat, Artur Mas, feia públic el passat divendres que havia votat també anticipadament a la consulta sobre la independència, al punt anticipat de recollida de vot de la seu d’Òmnium Cultural, i que havia votat “sí”.

La participació dels presidents Mas i Pujol a la consulta (com abans ho havien fet els presidents Benach, Barrera i Rigol) confirma que avui el mainstream del catalanisme, és a dir, el seu corrent principal, és ocupat pel sobiranisme. L’independentsime, en molts pocs anys, ha passat de ser considerat el germà petit i arrauxat del catalanisme a ocupar-ne la posició hegemònica, i el que és més important, no hi ha un relat alternatiu en condicions de disputar-li el lideratge del mainstream.

Arribar fins aquí no ha estat fàcil, i podem fer un llistat del viatge de la perifèria política al centre del debat: la presència de l’independentisme a les institucions de la mà d’Esquerra, la constatació de la inviabilitat de l’Espanya plurinacional amb el procés de reforma de l’Estatut, la sentència del Tribunal Constitucional, l’actitud de menyspreu cap a Catalunya encara més en temps de crisi econòmica, les mobilitzacions ciutadanes com les consultes, etc. Tots hi hem posat el gra de sorra.

En el procés de construcció de la majoria social i política per la independència serà necessari que personalitats que anteriorment havien combatut l’independentisme passin a acceptar-ne els raonaments i la necessitat. És el cas de Jordi Pujol i d’Artur Mas, però també de molta i molta gent que en els darrers anys han canviat els seus plantejaments. Els qui portem anys de compromís polític independentista (tant les persones com les organitzacions) ens equivocaríem si comencem a demanar carnets d’ortodòxia i en comptes de celebrar que el nostre projecte és més compartit que mai, ens dediquem a posar el dit a l’ull a aquells que ara ens dónen la raó.

L’independentisme, si no vol que aquest procés es trunqui per les pròpies febleses, haurà de ser capaç de portar a terme una obertura vers noves persones, noves complicitats i noves aportacions. Això no vol dir que les diferències que existeixen en altres ordres (política econòmica i social, sostenibilitat, etc.) hagin de desaparèixer, ni tampoc que l’obertura signifiqui ignorar les conseqüències d’algunes ambigüitats i silencis. D’aquest equilibri depèn, en la meva modesta opinió, que es consolidi aquest procés cap a la majoria social.

Un pensament sobre “Majoria social i obertura independentista: benvingut, president Pujol

  1. “Els qui portem anys de compromís polític independentista (tant les persones com les organitzacions) ens equivocaríem si comencem a demanar carnets d’ortodòxia i en comptes de celebrar que el nostre projecte és més compartit que mai, ens dediquem a posar el dit a l’ull a aquells que ara ens dónen la raó.” Chapeau, Pere, tu sí que ho has entès. Hi ha molta maduresa en aquest raonament, i ho celebro.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s