80 anys de l’esquerra nacional, a Pineda i a Catalunya

Aquests dies es celebren els 80 anys de la Conferència de les Esquerres Catalanes, que va tenir lloc del 17 al 19 de març a la vila de Sants (Barcelona), i que va culminar amb la formació d’Esquerra Republicana de Catalunya. Un mes més tard, les llistes republicanes i catalanistes integrades a Esquerra guanyaven les eleccions municipals, i es precipitava la fi de la monarquia i l’establiment de la República, amb la seva proclamació el 14 d’abril a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

Podem aprendre’n molt de la formació d’ERC, que no va estar exempta de discussions i polèmiques que evidencien el caràcter dinàmic de l’espai de l’esquerra nacional. Després d’algunes experiències fracassades (potser la més destacada fou la de la Unió Federal Nacionalista Republicana a la dècada de 1910), el 1931 una força política heterogènia, no dogmàtica, republicana, d’esquerres i catalanista agrupava pràcticament el conjunt de l’espai de l’esquerra nacional.

A dins d’ERC a la república hi participaven grups i persones que s’identificaven amb diferents accents: republicans, independentistes, catalanistes, demòcrates, socialistes, liberals, rabassaires, etc. Aquesta heterogeneïtat va comportar que ERC tingués durant al república –com ara- una vida interna especialment trepidant, però es va poder mantenir unida gràcies a la definició d’objectius clars, assolibles i un full de ruta compartit: l’assoliment de la República, el seu manteniment i el desenvolupament i defensa de la Generalitat com a govern de Catalunya. De cara al futur, aquest gran espai de la gent sobiranista i que s’identifica des del centre cap a l’esquerra ha tenir en ERC un pal de paller on recolzar la seva actuació política.

I fa 80 anys, la llista republicana i catalanista guanyava les eleccions a Pineda. El nou consistori es va constituir i estava format per Manuel Serra i Moret (alcalde), Pere Aragonès Valentí (primer tinent d’alcalde), Lluís Forn i Frigola (segon tinent d’alcalde), i els regidors Francesc Maresma Morell (síndic), Pere Aragonès Tramujas –el meu besavi- , Joaquim Vilà i Creus, Pere Marquès i Ripoll, Joan Sanitjas i Heras, Miquel Salvador i Martori i Diego Flores de Haro. El 15 d’abril, tot just constituir-se el nou consistori, van manifestar “la seva adhesió a la República Catalana i a la República Federal Espanyola que solemnement va ser proclamada ahir a tot al país i d’una forma particular a aquesta vila per l’alcalde Manuel Serra”. Eren regidors afiliats a diferents partits, com Esquerra Republicana de Catalunya, la Unió Socialista de Catalunya o el Partit Republicaà Radical.

Prop de vuitanta anys després, la vigència del projecte catalanista, republicà i d’esquerres continua més vàlida que mai, i els qui aspirem a un país lliure, just, socialment avançat i econòmicament pròsper tenim els referents històrics que ara recordem per prendre exemple per al futur que ha de venir.

* La imatge que il·lustra aquest article és de la visita de Francesc Macià a Pineda el febrer de 1931, quan tornava de l’exili. Pineda va ser el primer poble on s’aturà per saludar l’alcalde Serra i Moret. Del llibre “Pineda en el temps”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s