El Pla d’Austeritat de Mas o “Montesquieu i els millors”

Des que el passat divendres el consell executiu de la Generalitat va aprovar el pla d’austeritat, Esquerra hem demanat insistentment que el Parlament en tingui coneixement abans de ser negociat amb Madrid. Un pla d’aquestes característiques, que afectarà com a mínim els exercicis del 2011, 2012 i 2013, i que preveu (segons publica el diari Ara) la reducció de la despesa del 10% (2.600 milions d’euros), l’augment de taxes als màsters universitaris i cicles formatius de grau superior o la creació de cens emfitèutics sobre els edificis dels hospitals catalans (amb l’augment de despesa financera a càrrec d’exercicis futurs) condicionarà el marge dels pressupostos de la Generalitat, que haurà d’aprovar el Parlament.

Una decisió d’aquestes característiques i impacte hauria d’anar a negociar-se amb un aval majoritari de les forces polítiques catalanes, no només amb el suport d’un govern en minoria. No demanem ja una compareixença del conseller d’Economia i Coneixement davant el Parlament abans d’anar a negociar a Madrid -ja que podríem acceptar fer-la després per la necessitat d’una negociació ràpida- , sinó que tant ni hi ha hagut una trucada als grups parlamentaris per explicar algunes línies d’aquest pla. Sorprèn que el “govern dels millors” hagi decidit saltar-se les normes més bàsiques d’equilibri de poders per negociar davant de Madrid un pla que limitarà les possibilitats del Parlament. Era necessari, doncs, que el Parlament tingués coneixement del pla d’austeritat abans que aquest fos comunicat al Ministeri d’Economia i Hisenda i fins i tot a la Casa Reial. Amb l’excusa de la crisi i el seu impacte sobre el finançament de la Generalitat, estem assistint a una difuminació de la divisió de poders, que fins i tot ha provocat la presència a les reunions del govern de la Generalitat del cap del grup parlamentari de CiU al Congrés de Diputats. Sembla que, malauradament, el “govern dels millors” i Montesquieu i la seva divisió de poders no són gaire compatibles

2 pensaments sobre “El Pla d’Austeritat de Mas o “Montesquieu i els millors”

  1. Cal anar junts en tot allò que es pugui. Sobre tot en coses de gran calat com aquesta. En això et dono la raó. Ara, també hi ha de veure disposició i bona voluntat en els altres grups polítics. La unitat s’ha de sergir per les dues bandes.

    Avui és un gran dia: presentació de la proposició de llei de la declaració d’independència. O hi buscarem reserves, que per a tot n’hi ha? Siguem nobles i alcem la mirada. Sense enveges: avui és un gran dia i tots ens en hem de fer ressò.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s