Un govern que vol ser ajudat?

A la ruleta de la política econòmica de Zapatero, darrerament totes les caselles on s’atura la piloteta tenen marca quatribarrada. Primer van ser les amenaces sobre la capacitat financera de la Generalitat, i ara és la bancarització de les caixes d’estalvi que acaba amb el nostre model financer. Davant d’aquests atacs, el govern de la Generalitat no s’ha destacat per mantenir una posició bel·ligerant en defensa dels interessos del país, sinó que fins i tot ha donat suport o ha contribuït amb nous arguments a les posicions del govern espanyol.

Anem a pams. En primer lloc, sorprèn que davant l’ofensiva per a la bancarització de les caixes comandada a quatre mans per la ministra d’Economia i el governador del Banc d’Espanya la resposta del govern de la Generalitat sigui, per boca del seu portaveu, que ja els sembla bé. És sorprenent perquè aquesta segona tanda del FROB tindrà un impacte molt més gran que l’anterior sobre el sistema financer català, i al contrari que l’anterior, el govern no es planteja portar el decret llei davant el Tribunal Constitucional per invasió de competències, tal com CiU reclamava el 2009 i Esquerra va garantir. Si amb Esquerra al govern es porta el FROB davant el TC, amb CiU el govern acata. Mala senyal.

Però també és sorprenent que davant l’ofensiva sobre la capacitat financera de la Generalitat (en especial, sobre la capacitat d’endeutar-se per compensar l’enorme dèficit fiscal que patim), el govern català no doni un missatge clar i afronti tot sol la batalla amb el ministeri d’Economia. Recordo les paraules del president Mas tant al debat d’investidura com en la compareixença sobre la composició del govern davant el Parlament, en què afirmava que “el govern vol ajudar i ser ajudat”. De moment, en cap d’aquestes dues qüestions el govern ha buscat el suport del Parlament, i ens podríem trobar amb el lamentable fet que, després de la sessió extraordinària del consell executiu de la Generalitat el proper divendres, Mas-Colell expliqués abans al govern espanyol els seus plans per a les finances de la Generalitat que no pas al Parlament. No estic parlant d’una compareixença, sinó de tant sols una comunicació i traspàs d’informació amb els diferents grups parlamentaris. Esperem que la pimera gran reducció del pressupost de la Generalitat de l’etapa contemporània no passi abans per Madrid que pel Parlament.

Ara mateix, doncs, no podria afirmar que el govern de la Generalitat vol ser ajudat. De moment, malgrat la predisposició que hem mostrat, ha decidit afrontar sol aquests reptes, amb una actitud resignada que no ajuda als interessos econòmics i socials del nostre país. Esperem que això es corregeixi en els propers dies.

Un pensament sobre “Un govern que vol ser ajudat?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s