La Biblioteca Popular Manuel Serra i Moret de Pineda

Avui, 15 de gener del 2010 ha tancat les portes la Biblioteca Popular Manuel Serra i Moret de Pineda. Ho fa per iniciar el trasllat al nou edifici del carrer Progrés, una instal·lació adaptada als nous temps, que permetrà ampliar la funció de difusió de la cultura i el coneixement que ha de fer una biblioteca en l’era de la societat de la informació. L’edifici històric de la Plaça de les Mèlies, doncs, es destinarà a altres usos després després de 88 anys de servei de biblioteca.

Molts dels usuaris i els lectors ens hem acostat aquests dies a l’edifici per fer el nostre adéu particular. Personalment, recordo la biblioteca com el lloc on vaig començar a conèixer els clàssics del catalanisme, amb aquella col·lecció editada a dues mans entre la Magrana i la Diputació de Barcelona: Valentí Almirall, Martí i Julià, Prat de la Riba o Rovira i Virgili van ser els autors que llegia amb fruïció per conèixer el catalanisme, en un moment en què internet era encara incipient i on es podia veure poca cosa més que Vilaweb (subtitulada aleshores La infopista – The Catalan highway). Al costat d’aquests, tot el material de consulta, multitud de llibres i la secció de diaris i revistes.

Després de visitar l’edifici de la plaça de les Mèlies com a biblioteca per darrera vegada, en tornar a casa he mirat què en deia la Mancomunitat de Catalunya de la biblioteca que va crear a Pineda en el seu informe gairebé pòstum del 1923, L’obra realitzada, anys 1914-1923.  Al volum on hi ha el capítol de Cultura i Instrucció, trobem a la pàgina 182 l’informe de la Biblioteca Popular de Pineda. Era una biblioteca de primer grau, que comportava la destinació de 5.000 pessetes de l’època (actualment uns 11.037 euros, fent un càlcul ràpid amb les dades del professor Maluquer i l’IPC). En l’informe (que adjunto escanejat) s’hi recull la informació següent:

BIBLIOTECA POPULAR DE PINEDA

(primer grau)

Sol·licitada per l’Ajuntament el dia 11 de desembre de 1916.

Concedida per acord del Consell Permanent de la Mancomunitat el 7 de desembre del mateix any.

Posada la primera pedra el dia 29 d’octubre de 1917 pel President de la Mancomunitat de Catalunya, Sr. Romà Sol (*)

Inaugurada el dia 25 de juny de 1922 pel Conseller Sr. Romà Sol, en representació de la Mancomunitat de Catalunya.

Oberta al públic el dia 26 del  mateix mes.

MOVIMENT DE LA BIBLIOTECA

Lectors: 5.020 (adults: 2.673 infants: 2.347)

Llibres llegits: 7.966 (3.760 per a adults 4.206 per a infants)

Ordre de preferència dels llibres llegits:

  • Obres generals…………7
  • Filosofia………………….8
  • Religió……………………10
  • Dret. Ciències Socials…6
  • Filologia………………….9
  • Ciències pures………….4
  • Ciències aplicades…….5
  • Belles Arts……………….3
  • Literatura………………..1
  • Història i Geografia……2

Nombre d’obres registrades el dia 31 de desembre de 1922: 1.322

 

Una biblioteca, doncs, que iniciava el seu camí fa 88 anys amb un nombre de lectors gens menyspreable i que preferien la literatura, la història i la geografia i les belles arts a la religió, la filologia i la filosofia. El mateix nom de “biblioteca popular”, pensada inicialment com a sucursal de la Biblioteca de Catalunya, ja era tota una declaració d’intencions.

A partir d’avui la biblioteca inicia un nou camí, i sembla que tindrem el nou edifici a punt el 27 de maig. Per molts anys!

 


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s