Govern Mas

Prou que se’n parlarà en els propers dies, dels nomenaments que ha fet Artur Mas en la composició del consell executiu i de l’estructura del govern de la Generalitat. Dels noms que es van conèixer diluns a la tarda se’n poden destacar moltes coses, però m’agradaria remarcar-ne algunes més enllà de les valoracions basades només en una lectura ràpida del currículum.

En primer lloc, destaca la recuperació d’exconsellers dels governs de Jordi Pujol: Puig, Rigau, Pelegrí o Mas-Colell. Aquest fet posa una mica en dubte la idea de “començar de nou” en contra de la de “retorn” que havia venut com a candidat en campanya. Caldrà veure si es mantenen les velles formes o els set anys d’oposició produeixen un canvi també en la manera de governar.

En segon lloc, el paper dels “independents”, amb el fitxatge estrella de Ferran Mascarell al capdavant, però també hi podem comptar els noms de Boi Ruiz, Francesc Xavier Mena, Pilar Fernández Bozal o fins i tot el mateix Mas-Colell, que malgrat ser militant de CDC no s’ha destacat per la seva activitat de partit. És en aquest aspecte on crec que el govern haurà de fer un esforç de coherència però també de situar l’interès general per sobre d’interessos corporatius o privats. El fet que el conseller de Salut sigui el fins ara president de la patronal sanitària pot provocar alguns conflictes d’interessos importants a l’hora de definir les polítiques en aquest àmbit. El posicionament antagònic de Mascarell, quan era regidor de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona, a les polítiques en matèria cultural dels governs de Jordi Pujol, o bé provocarà canvis en la línia seguida fins ara en aquest àmbit per CiU, o obligaran a cops de timó en el camí traçat per Mascarell fins ara. Pensant bé, potser al final hi haurà una síntesi que l’acostarà a les polítiques portades per Tressserras fins avui. El nomenament de Fernández Bozal com a titular de Justícia, que des de la seva responsabilitat com a advocada de l’estat en cap a Catalunya ha tingut un paper en el recurs de l’Estat contra algunes lleis catalanes com la de consultes populars, o el protagonisme –encara per aclarir, i fóra bo que ho fés quan més aviat millor- en la decisió de portar als tribunals la consulta per la independència d’Arenys de Munt, pot també situar el nou executiu en problemes importants de caràcter polític.

També un parell de comentaris sobre el decret d’organització del govern. Sorprèn que el mot “Universitats” no estigui en el títol de cap departament, i que finalment la conselleria dirigida per Mas-Colell es titularà “Economia i coneixement”. Un primer incompliment, car Mas havia dit i repetit en campanya electoral que Universitats tindria un departament propi. En segon lloc, les polítiques de joventut seguiran a l’antic departament d’Acció Social i Ciutadania, ara Benestar i Família (els mots i les seves connotacions també són importants, en política), malgrat les crítiques que va haver-hi fa quatre anys des de les files de CiU per situar-les al mateix departament, i després que votessin en contra de la Llei de Polítiques de Joventut perquè -entre d’altres raons- l’àrea de joventut no es situava a Presidència. Segona contradicció.

En tot cas, caldrà veure quines són les decisions del nou govern. De moment, la composició del mateix indica un aprofundiment en les polítiques liberals i una moderació en algunes propostes en la construcció nacional. L’ampli suport a les urnes que ha obtingut Mas ens obliga a ser prudents i donar-li marge abans que prengui les primeres decisions, però estarem amatents per tal que aquestes no suposin passos enrere en el nostre camí cap a la llibertat, en l’estat del benestar o en la nostra qualitat democràtica.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s