Un Maresme viu en un país lliure

En les properes eleccions al Parlament els ciutadans decidiran, amb el seu vot, quin camí emprendrà el país en els pròxims anys. La greu crisi  econòmica que patim, la mort de la via autonomista i la necessitat d’iniciar un procés d’independència seran probablement les qüestions amb més presència als mitjans, però el vot de la ciutadania determinarà també el futur de la comarca.

Què farem amb l’autopista? Cal una nova Ronda Maresme? Des d’Esquerra en els darrers anys hem proposat un nou model de mobilitat on es prioritza el transport públic, amb millores de la xarxa ferroviària, creació de carrils bus a la C-32 per afavorir el transport públic, i estendre el servei. Bona part d’aquestes reivindicacions han estat incloses en el Pacte per la Mobilitat signat al Consell Comarcal, però hem vist amb sorpresa com la Ronda Maresme ens ha estat posada sobre la taula amb un plantejament de tot o res per part del PSC, sense abans haver realitzat les millores en el transport públic que es consideraven prèvies ni comptar amb el consens territorial. En aquest context, Esquerra rebutja la proposta de Ronda Maresme i demana que es prioritizin les inversions en la xarxa de rodalies i la resta del transport públic.

La crisi econòmica ens ha fet més evident que mai el repte de desenvolupar un nou model econòmic sostenible. Moltes empreses avui ja han fet el salt, i hi ha experiències de suport públic importants, però cal anar més enllà. Desenvolupar un pla de millora dels polígons industrials, afavorir la implantació d’indústries intensives en tecnologia i donar suport als clústers, un pla de suport al turisme per millorar els establiments, oferir més qualitat i allargar la temporada per generar ocupació estable, i reforçar el suport a l’agricultura, aconseguint que els pagesos rebin un preu just pels seus productes, són els reptes més importants.

Som una comarca intensament poblada, però alhora mantenim un ric patrimoni natural. En la propera legislatura haurem d’afrontar les ampliacions del Parc Natural del Montnegre-Corredor i una solució definitiva a la regeneració de platges, per superar les mesures actuals de dragatge, que malmeten el fons marí, afecten a la pesca i són altament ineficients en relació a la despesa que suposen.

En els darrers anys la població de la comarca ha crescut de manera important, i per tant, les necessitats educatives. Al costat de la inversió en la millora de les nostres escoles i construcció de les que siguin necessàries, haurem de fer un esforç per ampliar i descentralitzar els serveis educatius d’atenció a la diversitat. Els nostres mestres estan carregant a les seves esquenes el repte de mantenir la cohesió social i la integració en un moment de crisi. Cal reforçar i ampliar aquests serveis perquè puguin seguir realitzant aquesta tasca i es millorin els resultats. I desenvoluparem també la llei de la dependència, de la qual es beneficien més de 130.000 persones a Catalunya, perquè arribi a tothom.

El Tribunal Constitucional ha sentenciat que l’avenç nacional de Catalunya dins de l’estat espanyol és inviable. És més evident que mai que si volem desenvolupar-nos com a poble hem d’apostar per l’estat propi. Creiem que hi arribarem a través d’un procés democràtic, on s’hi puguin expressar totes les opcions i que haurien d’acceptar tots els demòcrates i posem com a primera condició per a l’establiment d’acords després de les eleccions la convocatòria d’un referèndum sobre la independència.

(article publicat a Tribuna Maresme)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s