La propera legislatura

Ningú dubta que el proper 28 de novembre Catalunya iniciarà una nova etapa. La sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i la crisi econòmica han accelerat la necessitat d’un nou horitzó de país compartit àmpliament. La composició del mapa polític del Parlament serà determinant, doncs, per a marcar el camí per on transcorrerà aquesta nova etapa com a país.

Les diferents enquestes mostren una sèrie de riscos probables que hauríem d’evitar. En primer lloc, la possibilitat d’un acord de govern CiU-PP -o d’una col·laboració estable al Parlament, que ve a ser el mateix- suposaria una involució en termes nacionals i socials. En l’avenç nacional, perquè seria tornar a la dinàmica de la darrera legislatura de Jordi Pujol en què el suport governamental tenia com a garantia l’aturada de tots els projectes de construcció nacional. En la qüestió social, la deriva tatcheriana que han anunciat tant una força com l’altra pot comportar un augment de les desigualtats a Catalunya i la supressió de l’esforç portat a terme en els darrers anys per dotar el país d’uns serveis públics de qualitat. I tot plegat, si es produís aquesta situació, amb la torna del suport de CiU al PP al govern de l’estat. En segon lloc, una sociovergència tàcita pot suposar no només l’aturada del procés de construcció nacional, sinó un pas enrere en grans reptes que s’han assolit aquesta legislatura, massa vegades a contracor del PSC i amb la posició contrària o suport tímid de CiU, com la llei del cinema, la de vegueries o la de consultes, la llei d’acollida…

Superar aquests riscos, i garantir una majoria parlamentària compromesa amb l’exercici del dret a decidir, només és possible si Esquerra és forta la propera legislatura. L’aplicació de la llei del cinema, continuar legislant superant la sentència del TC sobre l’Estatut o l’aposta decidida per iniciar el camí cap a l’autodeterminació no serà possible si el PP supera a l’independentisme i es converteix en l’àrbitre de la política catalana. Aquest és el repte: que l’independentisme condicioni i marqui la propera etapa històrica del país.

(article publicat a Tribuna Catalana)

Un pensament sobre “La propera legislatura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s