El cas Palau: quan les hipoteques també afecten al país

Les conclusions de la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya sobre el cas Palau i la seva relació amb el finançament de partits polítics han estat clares. En primer lloc, cal posar sobre la taula la il·licitud d’uns convenis pels quals el Palau finançava la fundació de CDC, que va signar Fèlix Millet sense coneixement de la junta de l’Orfeó Català. En segon lloc, hi ha indicis fefaents que aquests diners procedien d’empreses concessionàries d’obra pública dels diferents governs de CiU, i que es desviaven al Palau per posteriorment finançar un partit. En tercer lloc, l’existència de diverses factures sense justificar que ascendeixen a ni més ni menys que prop de dos milions d’euros és un altre element que posa de relleu que s’utilitzava el Palau la Música i els seus diners per a finançar projectes o campanyes que no tenien res a veure ni amb la cultura ni amb la música. Finalment, l’existència de documents que relacionen els responsables de finances de CDC amb Fèlix Millet demostra que hi ha alguna cosa que la fiscalia hauria d’investigar.

Sé que aquest article no agradarà a tothom, sobretot als militants i votants de CiU de bona fe. Però més enllà del que es pugui derivar d’aquest aspecte concret del finançament d’aquest partit, el més greu de tot plegat és la dependència econòmica del principal partit de Catalunya respecte a les constructores d’obra pública domiciliades a Madrid, principals contribuïdores en donacions a la fundació de CDC. Com tothom sap, el lobby de les constructores d’obra pública és –juntament amb la banca i la caverna mediàtica- un dels pols de poder més importants de l’estat espanyol, i per tant, és molt greu que les decisions del principal partit polític del país es puguin veure condicionades per les empreses que li proporcionen abundants recursos financers.

El moment que passa Catalunya necessita de noves estratègies i nous passos endavant per part dels nostres representants polítics. A ERC hem intentat aplicar-ho i per això hem avançat en la nostra estratègia d’aconseguir la independència mitjançant una majoria social democràtica. Altres partits pateixen profundes contradiccions per les seves dependències respecte a partits estatals, obligant-los a actuar lliurement o a baixar del tren del progrés i la llibertat nacionals. Però també esperem que aquells que es financen amb els diners de les constructores espanyoles decideixin trencar cadenes amb els qui fan negoci de la nostra dependència.

(article publicat a Crònica.cat)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s