Reformular les finances públiques

La crisi econòmica que estem patint obliga a una profunda revisió de les finances públiques, degut a la caiguda d’ingressos fruit de la reducció de l’activitat econòmica i l’augment de despeses a causa de l’increment de les necessitats socials. Fins ara, però, les úniques receptes que hem vist es centren només en la reducció de la despesa i obliden el necessari replantejament dels ingressos tributaris, sobretot tenint en compte que en els darrers anys hi ha hagut sucessives reformes fiscals que han fet disminuir la pressió sobre determinats sectors de renda.

En aquest sentit, el grup d’Esquerra al Congrés va presentar fa pocs dies un estudi que xifra en 176.000 milions d’euros els errors econòmics comesos pel govern espanyol en els darrers tres anys. Aquests errors són la deducció de 400 euros realitzada en dos exercicis quan ja estàvem a les portes de la crisi econòmica (6.900 milions d’euros en un any i mig); la reforma de l’IRPF que es va aprovar amb el suport de PSOE i CiU que simplifica excessivament els trams i inclou noves deduccions (3.500 milions); el xec nadó que serà suprimit preventivament el 31 de desembre d’enguany (3.000 milions); i la supressió de l’Impost del Patrimoni (3.000 milons més). En total, 16.400 milions d’euros que s’haurien pogut ingressar (la reducció del dèficit d’enguany imposada per la UE ascendeix a 15.000 milions).

Per la banda de les despeses, però, hi trobem elements de poca racionalització que fan disparar el dèficit: el famós Plan E ha costat 13.000 milions; els ministeris duplicats de competències exclusives de les Comunitats Autònomes 16.000 milions; i el frau fiscal que no s’ataca ens costa al voltant de 38.000 milions d’euros anuals. En total, i en tres anys, doncs, 176.000 milions d’euros que ara haurem de pagar tots els ciutadans.

Davant d’aquesta situació, sorprèn que les propostes d’alguns partits sigui no tocar res de res (fet que ens portaria al desastre) o baixar impostos (amb un resultat, si fa no fa, igual que l’anterior). Per això, des d’Esquerra creiem que cal una nova política econòmica que inclogui una apretada de cinturó però que no afecti només als més febles, sinó que també comporti un replantejament sobre les rebaixes fiscals dels darrers anys. Per aquesta raó, el govern de la Generalitat, en ús de les seves competències sobre el seu tram d’IRPF, incrementarà la quota del 21,5% al 23.5% a les rendes de més de 120.000 euros i del 21.5% al 25.5% a les rendes de més de 175.000 euros, gravant una mica més les rendes més altes, amb una afectació sobre els 20.000 catalans amb més ingressos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s