Defensant la terra i qui la treballa

(article publicat a la revista Tribuna Maresme núm. 239 del maig de 2010)

El passat 14 d’abril, coincidint amb el 79è aniversari de la proclamació de la República Catalana, el Parlament de Catalunya va celebrar el debat monogràfic sobre agricultura, posant sobre la taula els reptes del sectors i la necessitat d’una estratègia nacional de defensa i promoció dels nostres productors agraris. En aquest debat, l’agricultura de la nostra comarca hi va ser present, i no només en les reflexions genèriques sobre producció, ajudes, distribució o competència, sinó també més concretament pel que fa a l’horta i la producció de flor i planta ornamental.

El Maresme és una comarca on els usos que històricament hem fet del territori han deixat un solc remarcable. En bona part de les nostres viles, fa segles es van convertir les zones d’aiguamolls en extenses planes de regadiu i es va guanyar terreny a les muntanyes plantant vinya. L’herència és una producció de vi de qualitat a través de la DO Alella, el cultiu de productes de l’horta i fruits valorats especialment (el pèsol de Llavaneres i Sant Vicenç, la cirera d’Arenys de Munt, les maduixes de l’Alt Maresme o les hortes de les Cinc Sènies o el Pla de Grau i la Conca de la Tordera), i més recentment, des de mitjans del segle passat, la producció de flor a Vilassar de Mar i al sud de la comarca.

Els problemes de l’agricultura del Maresme avui són, entre d’altres, la forta competència del producte estranger (que moltes vegades no passa els controls de qualitat pertinents), la pressió urbanística sobre el territori, l’envelliment dels treballadors de la terra i la pressió sobre els preus de producció que fa la gran distribució, a més de la competència deslleial que es fa des d’altres zones de l’estat amb ajuda pública. El Pla Estratègic Nacional de Suport a l’Agricultura i l’Alimentació que Joan Puigcercós va proposar en el debat parlamentari serà l’eina que haurà de donar resposta als reptes del sector, introduint-hi joc, acabant amb les duplicitats administratives i impulsant un suport públic més efectiu, menys burocràtic i que valori la gestió del territori i el valor afegit que aporten els nostres pagesos i agricultors. Defensar la terra és també, i sobretot, defensar qui la treballa.

Un pensament sobre “Defensant la terra i qui la treballa

  1. Estimado Señor
    He publicado Planeta Zapatero, una obra que muestra con artículos el testimonio de los años 2007/2010 de los cambios de la sociedad española. El ensayo posee una cronología y una parte de ficción. Los escritores noveles necesitamos el apoyo de los blogs, espero que la obra sea de su agrado y le estimule la reflexión.
    Puede consultarla o descargar de manera gratuita en http://www.scribd.com/juan%20re%20crivello , o bien una versión de las motivaciones: http://www.scribd.com/doc/30926440/Cinco-Preguntas-que-no-se-atrevio-a-hacer-sobre-Planeta-Zapatero .
    También se puede adquirir de la manera tradicional por 19.92 Euros o como e-book al precio de 5 Euros enhttp://www.bubok.com/libros/172889/Planeta-Zapatero-20072010 .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s