253.300 joves aturats als Països Catalans

El passat divendres 30 d’abril es van publicar les dades de l’Enquesta de Població Activa. Com he fet des del desembre de 2008, he agrupat les dades que ens permetin veure una aproximació a l’atur que pateixen els joves dels Països Catalans d’entre 16 i 24 anys. Les dades són les corresponents les persones joves desocupades i a la taxa d’atur d’entre 16 i 24 anys de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Al no haver-hi dades comarcalitzades, no es pot fer una agrupació de les corresponents a les comarques de la Franja de Ponent, i en ser sistemes estadístics diferents, tampoc de la Catalunya Nord.

En el seu conjunt, podem dir que l’atur entre els joves del país s’estanca al voltant del quart de milió. Hi ha una reducció d’un miler de joves aturats que, per les magnituds que tractem, no podem considerar una reducció prou significativa per extreure’n conclusions.

Per territoris, observem comportaments força desiguals. A les Illes Balears els joves aturats s’incrementen en prop de 5.000. A l’estar parlant d’un univers de 26.000 joves aturats, és prou important, però l’hem de situar en un context de força estacionalitat en l’ocupació juvenil i veient els comportament d’altres anys, és possible que aquesta xifra es redueixi de manera important al llarg del segon trimestre. La taxa d’atur per aquesta franja d’edat s’incrementa del 37,09 al 44,65%.

Al País Valencià hi ha una reducció en joves aturats de 9.400 persones, la xifra més baixa des del darrer trimestre del 2008. Actualment són 94.400 els joves aturats d’entre 16 i 24 anys al País Valencià, amb una taxa d’atur que s’ha reduït del 41,79 al 40,55%, mantenint-se encara en nivells molt elevats.

A Catalunya els joves aturats menors de 25 anys han augmentat en 4.100, arribant a un total de 132.900 joves que busquen feina. És una xifra molt alta però que no arriba als 140.100 del tercer trimestre del 2009. La taxa d’atur entre 16 i 24 anys augmenta del 38,18 al 40,01%.

Un anàlisi a part mereixen les taxes d’activitat. Hem de recordar que l’EPA és una macroenquesta a 65.000 famílies, arribant a una mostra aproximada de 180.000 persones. Per tant, el que es recompta és la resposta de l’entrevistat, no la seva situació oficial. És a dir, ens podem trobar amb una persona que no està afiliat a la Seguretat Social (i per tant, no consta com a treballador) però que a l’EPA contesta que sí que treballa, perquè ho fa en l’economia submergida. Per fer una valoració molt més detallada hauríem d’incloure un anàlisi de les dades d’afiliació a la Seguretat Social i dels demandants d’atur. Més enllà d’aquesta qüestió metodològica, l’anàlisi de la taxa d’activitat dels joves dibuixa una reducció continuada des de l’inici de la crisi d’entre quatre i nou punts, és a dir, que molts joves que abans treballaven o buscaven feina ja no ho fan, probablement perquè han tornat a estudiar. Estadísticament, una reducció de la taxa d’activitat amb un manteniment dels joves aturats en nombres absoluts provoca un augment de la taxa d’atur. Ho analitzarem més detalladament més endavant.

P.D.: Us podeu descarregar l’arxiu Excel amb tota la sèrie aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s