El problema no és la MAT

“Aprofitem la nevada, i els endorsem la MAT”. Això deuen haver pensat els responsables de FECSA-ENDESA a Catalunya, amb la connivència de diferents sectors polítics i econòmics, quan en la roda de premsa d’ahir van atribuir a la manca de construcció de la línia de Molt Alta Tensió i no a la forta nevada i l’estat precari de la xarxa elèctrica els problemes amb el subministrament energètic d’aquesta setmana.

No cola. Perquè hem vist com torres d’alta tensió han caigut, i com sobretot la xarxa secundària ha estat la més afectada. Com tothom sap, la MAT és una autopista elèctrica a la qual estan connectades xarxes secundàries que condueixen l’electricitat fins als usuaris. I aquestes han estat les més afectades. Per tant, encara que la MAT estigués construïda i en funcionament, si ENDESA i Red Eléctrica Española haguessin mantingut el nivell de manteniment sobre la xarxa secundària dels últims anys, ens haguéssim trobat en la mateixa situació.

Perquè el problema està en la falta de manteniment de bona part de la xarxa. I és incomprensible com una empresa que té milers de milions d’euros de beneficis i un consell d’administració que cobra al cap de l’any desenes de milions d’euros diguin que no poden millorar la xarxa (amb una MAT soterrada, per exemple) perquè és molt car. O que no renovin subestacions, com les de Calella i Santa Susanna, per exemple, que han estat afectades pel temporal de vent i neu.

En aquest país hi ha un conjunt de poders fàctics, entre els quals es troben les empreses concessionàries de serveis públics de subministrament (i també les constructores i el sector financer) que tenen una forta connivència amb determinats sectors polítics, que condicionen les decisions públiques, i que són responsables de bona part dels problemes d’avui. Si d’alguna cosa ha de servir la nevada, doncs, és per posar les seves coses a lloc –a part d’avaluar les actuacions que els governs que en alguns casos no han estat suficients per limitar les afectacions- i, entre aquestes, als oligopolis que fan de Catalunya encara una societat massa limitada.

P.D.: Us recomano l’editorial d’El Punt d’avui, que tracta sobre aquesta qüestió, i un excel·lent article de Vilaweb titular “L’envelliment de la xarxa secundària, causa de l’apagada”.

Un pensament sobre “El problema no és la MAT

  1. Jo sóc dels barcelonins que l’estiu de 2007 va patir el tall de llum que FECSA-ENDESA ens va regalar. Ja en aquell moment tant FECSA-ENDESA com REE van intentar treure’s les culpes del damunt primer donant-se-les entre elles i després quasi donant-li les culpes als usuaris.
    Recordo que llavors va denunciar-se l’escàs manteniment de la subcentral de Pi i Margall que va explotar i tant qui llavors era president d’Endesa, Manuel Pizarro, com el president de REE van parlar de les grans inversions fetes a Catalunya. Llavors vaig pensar que ens prenien el pel, ara n’estic segur. Les inversions no van ser per millorar la xarxa ni pel seu manteniment, devia ser per millorar els despatxos dels seus directius.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s