Llei de Consultes aprovada

El Ple del Parlament d’avui ha aprovat la Llei de Consultes Populars per via de Referèndum. No cal que us  digui que és una satisfacció per tots els diputats d’Esquerra que la llei que vam projectar, que hem negociat i que hem tramitat avui esdevingui realitat i que passi a formar part de la normativa vigent.

Al llarg dels darrers mesos he escrit sovint sobre els continguts i el procés que ens han portat finalment a aprovar la llei avui. Només voldria compartir amb vosaltres algunes reflexions que he intentat traslladar en la meva intervenció al Parlament:

 • Aquesta llei comporta més democràcia i més llibertat de Catalunya. Quan el catalanisme ha estat fort, la democràcia ha avançat, i avui ho hem tornat a demostrar. La llei permetrà incorporar la democràcia directa a les decisions públiques de Catalunya, i això ens fa més lliures a tots.
 • La llei aprofita les escletxes del marc jurídic vigent. La Constitució i l’Estatut retallat són contraris als referèndums, i tant el Tribunal Constitucional com el Tribunal Suprem n’han restringit el seu desenvolupament. Malgrat això, hem utlitzat els mateixos arguments per desenvolupar els referèndums de Catalunya, plenament legals.
 • Esquerra legisla pel dret a decidir. Des que tenim consciència política, hem militat pel dret a l’autodeterminació. No només parlem del dret a decidir, sinó que legislem per aquest dret. Amb 21 diputats hem creat l’eina, amb més diputats aconseguirem anar mol més enllà cap a l’estat propi.

Us recomano alhora que llegiu aquest post d’en Xavier Mir, on ha adjuntat els vídeos d’una entrevista de Mònica Terribas a Hèctor López Bofill i Alfons López Tena sobre la llei que hem aprovat avui.

(la imatge que encapçala aquest apunt és del marcador que marcava aquest matí els vots que aprovaven la Llei de Consultes Populars. Gentilesa del Parlament de Catalunya).

2 pensaments sobre “Llei de Consultes aprovada

 1. Pol, gràcies pel comentari!

  La llei s’emmarca dins el marc jurídic vigent, i per tant, incorpora les limitacions de l’estatut i la constitució (autorització de l’estat, consultes sobre competències de la Generalitat).

  Tot i això, hi ha escletxes per presentar una pregunta en referèndum, perfectament legal, sobre el dret a l’autodeterminació, i obligar Espanya a posicionar-se, i si es nega, poder-nos acollir al dret internacional sobre l’autodeterminació. Ara bé, sense una majoria política de diputats al Parlament que ho vulguin fer no serà possible, i això és el que hem de construir (de moment som els 21 d’Esquerra, esperem que algú més vulgui superar l’Estatut).

  Els d’Espanya, però ho tenen molt clar: http://www.esquerra.cat/documents/independencia_razon.pdf

  També en Xavier Mir, reconegut blocaire, fa un apunt al seu blog on es veu una entrevista a l’Alfons López Tena i a l’Hèctor López Bofill on expliquen els continguts del document de bases que van presentar fa 2 anys i que ara hem convertit en llei. http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/161524

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s