254.300 joves aturats als Països Catalans

Divendres passat l’INE va publicar l’Enquesta de Població Activa (EPA) corresponent al quart trimestre del 2009. Com en anterior ocasions, he remenat les dades per poder agregar les corresponents a l’atur juvenil i la taxa d’atur dels joves dels Països Catalans (val a dir que no vaig poder fer l’actualització del tercer trimestre de 2009, que aquí incorporo).

La xifra de joves aturats d’entre menors de 25 anys als Països Catalans (excepte Andorra, Franja de Ponent i Catalunya Nord) ascendeix a un total de 254.300, dels quals 21.700 són de les Illes Balears, 128.800 del Principat de Catalunya i 103.800 del País Valencià. Pel que fa al nombre de joves aturats i en relació al trimestre anterior, s’observa un increment de prop del 17% a les Illes Balears, una reducció del 8% al Principat i també una davallada del 10% al País Valencià. Per al conjunt dels Països Catalans, la reducció és de prop d’un 7,5%. La taxa d’atur de joves menors de 25 anys es situa al 37% a les Illes Balears (10 punts més que el trimestre anterior),  38% al Principat (mig punt més) i prop del 42% al País Valencià (un punt més).

Una explicació metodològica. L’Enquesta de Població Activa no són les dades del servei públic d’ocupació, sinó que és una macroenquesta que es fa, on el que es fa constar són les respostes dels enquestats i no la seva situació legal. La majoria de vegades aquesta coincideix, però ens podem trobar amb joves que quan són enquestats sobre si treballen diguin que estan estudiant (i es compten com a no actius), però abans treballaven. Per això es produeix la paradoxa que malgrat disminuir el nombre de joves aturats augmenti la taxa d’atur, ja que aquesta es comptabilitza sobre el total d’actius.

En tot cas, i a la vista de les dades anteriors, hauríem de fer dos apunts. El primer, és que el comportament diferencial de les Illes Balears es deu al seu caràcter d’economia turística i terciaritzada, on hi ha una alta temporalitat. En segon lloc, el passat trimestre es va produir el punt àlgid en el nombre de joves aturats als Països Catalans (gairebé 275.000) i ara s’ha tornat a les xifres de fa mig any. Tot i que aquesta dada de 20.000 joves aturats menys al país és positiva, cal ser prudents perquè es podria produir una evolució de dents de serra amb augments i decrements continuats, propi de moments en què la recessió econòmica ha tocat fons.

Us podeu descarregar la sèrie històrica actualitzada aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s