Compromís per Pineda

Aquesta setmana coneixíem les noves dades sobre l’atur a Pineda: el passat mes d’octubre el nombre d’aturats va arribar als 2.723 habitants, que correspon a un 19’47% de la població activa. El nostre poble, malauradament, lidera aquesta llista negra i això suposa, més enllà dels termes estadístics, un fort patiment per als ciutadans i les famílies de Pineda. Tenim feina, doncs, per aconseguir revertir aquestes xifres com més aviat millor.

Amb aquest panorama, és possible que hi hagi un allunyament vers el compromís col·lectiu. Les dificultats i els reptes massa vegades són una boira massa espessa per poder veure més enllà pel que fa a la implicació política i social. Però no ha de ser així, i no ho és per als qui ens impliquem en la transformació de la nostra societat, la millora de l’economia i l’assoliment d’un país més lliure.

Precisament, fa un parell de setmanes l’assemblea d’Esquerra Republicana de Pineda de Mar em va escollir com a cap de llista per les eleccions municipals del 2011. Un repte que assumeixo amb il·lusió i consciència de l’esforç que comporta, i amb el valor que aporta l’acord de la mateixa assemblea perquè la Mònica Palacín m’acompanyi al segon lloc de la llista.

Pineda té molts reptes per davant. El primer, afrontar la crisi econòmica i reduir l’atur que pateix el nostre municipi, tot enfocant un nou model de desenvolupament econòmic allunyat del toxto pel totxo i centrat en la instal·lació de noves indústries al municipi i l’enfortiment d’un sector comercial avui molt debilitat.

En segon lloc, i de manera paral·lela al repte anterior, hem de dibuixar el futur de Pineda no per una legislatura, sinó per una generació. Caldrà limitar el creixement urbanístic fins allà on sigui possible jurídicament i econòmicament, i protegir els pocs espais naturals que tenim, la vall de la Riera en especial. Però no només cal posar límits al creixement, sinó articular un nou urbanisme dins la zona urbana, que ens permeti oferir més equipaments i articular nous punts neuràlgics del municipi. Aquesta voluntat de planificació no l’hem de limitar només als aspectes urbanístics, sinó també en l’àmbit de l’atenció social, l’educació, la cultura i el desenvolupament econòmic.

El tercer repte és construir un poble abocat a les persones que hi viuen. Volem construir un poble de Pineda més dinàmic, amb un centre neuràlgic que cohesioni el municipi, amb serveis adequats a les necessitats creixents dels nostres habitants, un nivell de vida de molta més qualitat i amb un suport a les iniciatives culturals. I això vol dir incorporar la visió de gènere en totes les actuacions, i pensar intergeneracionalment, per no fer de Pineda un poble només per joves o només per avis, sinó per a totes les generacions, i que convisquin i comparteixin espais.

Aquests reptes, que avui són molt genèrics, els transformarem en propostes concretes que ens permetin avançar, i ho farem recollint les aportacions dels pinedencs i pinedenques. Pineda té un potencial encara no prou explotat, i que aprofitarem al màxim amb el combustible que ens aporta l’estima pel poble on hem crescut i on hem viscut les nostres vides, amb els  valors que hi hem après i amb la consciència de ser un poble fet de la suor del treball de la terra i la mar, de ser el lloc on Serra i Moret, Sara Llorens, Vicenç Riera Llorca o el gran filòleg Joan Coromines van viure, de ser un poble acollit a la falda del Montpalau i regat per un riera que hi ha aportat minerals i vida i banyat en un mar que li aporta sauló i aliment. Aquestes són les espatlles de gegant a les que ens enfilarem per veure-hi més enllà i portar Pineda a l’horitzó que es mereix.

Un pensament sobre “Compromís per Pineda

  1. Pere, coincideixo en el teu plantejament, crec que aquesta ha de ser a línia a seguir, fa temps que estic pensant en com m’agradaria que fos el meu poble i quina seria la millor manera de governar-lo, i en línees generals coincidim en tot, després de la meva experiència a l’Ajuntament vaig assimilar molta informació de com està funcionant, i per tant he pogut fer-me el plantejament de com m’agradaria que funcionés. M’agradaria poder comentar-ho amb tu personalment , el dia que vulguis fem una “cerveseta”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s