20 anys de la caiguda del mur. Lectures recomanades.

Fa vint anys es produïa la caiguda del mur de Berlín, que expressava la separació dels dos blocs econòmics, polítics i militars que hi havia al món occidental, i s’iniciava el procés de dissolució del bloc de l’Est, el desmantellament de la URSS i la transició d’una economia planificada a una economia de mercat (segurament, massa de mercat). Vint anys després, el món ha canviat molt, i en bona part ho ha fet per la fi del bilateralisme i per la consolidació de l’economia de mercat com a sistema absolutament hegemònic.

Semblava, doncs, que la història, com a procés dinàmic i permanent de transformació de la societat, tocava a la seva fi. O això és el que pensaven alguns, com Francis Fukuyama, que enmig de l’eufòria per la victòria ideològica mundial del neoliberalisme, consideraven que finalment el món havia entrat en un suposat estadi estacionari d’estabilitat i pau, que suposa la culminació de la història humana (semblant al Regne de Déu dels cristians o la dictadura del proletariat del comunisme). Però la realitat seguia essent tossuda, i l’element dinàmic de la història s’imposava: noves realitats, nous reptes, noves esperances i també nous murs.

Comprendre el desenvolupament d’aquells fets, el procés que es va seguir i les seves conseqüències avui és fonamental per entendre el món que ens envolta que, mercès a la globaltizació imperant, cada vegada és més proper a la nostra realitat particular. Per això em permeto de recomanar-vos algunes lectures que considero prou interessants per entendre el que descrivíem anteriorment.

“Caiguda i retorn” de Llibert Ferri, Edicions 3i4

Recull de cròniques periodístiques des de Moscou i altres ciutats del bloc soviètic, des de la Perestroika i la Glaznost fins a l’ascens del partit nacional-bolxevic a Rússia i els mandats de Ieltsin. El fet que es tracti d’un recull de cròniques periodístiques ens permet conèixer l’evolució i sobretot la visió des de la immediatesa temporal, que ja no trobem a llibres redactats amb posterioritat o des d’un punt de vista historiogràfic. Tinc constància que l’autor ha escrit altres llibres sobre la mateixa temàtica i que existeixen altres reculls, que segurament seran tant recomanables com aquest.

“Cafe Europa. Live after communism” de Slavenka Drakulic, Penguin Books.

Aquesta escriptora i periodista croata resident a Suècia explica, des d’un punt de vista molt personal, els canvis que es van produir als països de l’Est des de la caiguda del Mur. Lluny d’entrar en un anàlisi històric o polític, explica a través d’anècdotes quotidianes el manteniment de pràctiques culturals i socials pròpies d’una societat amb economia centralitzada. Molt interessant, sobretot si sabem distingir els judicis potser molt severs i particulars que fa l’autora sobre alguns processos polítics de la resta del llibre.

“The rise and decline of the Soviet economy” de Robert C. Allen, article a la revista acadèmica Canadian Journal of Economics, Vol. 34, no. 4.

El brillant historiador econòmic de la universitat d’Oxford, Robert C. Allen, té una vasta literatura sobre l’evolució de l’economia soviètica i de la trajectòria a llarg termini de les economies de socialisme real, que inclou el llibre Farm to Factory, sobre la industrialització soviètica. En aquest article assenyala les causes econòmiques de la fallida del sistema comunista, que es van expressar amb molta crueltat a partir de 1980. Per ell, les causes van ser una caiguda de la inversió, l’excés de despesa militar i la manca de renovació tecnològica.

“El recomienzo de la historia. De la caída del muro a la guerra de Irak” de Ralf Dahrendorf, Katz Editores.

Dahrendorf, recentment traspassat, ha estat un dels analistes i historiadors més importants del segle XX. En aquest llibre explicava, des d’un punt de vista temàtic i no cronològic, bona part dels esdeveniments que s’iniciaren amb la caiguda del mur el 1989. Ferm defensor de les societats obertes i del liberalisme polític (tot i que no del neoliberalisme econòmic), analitza els processos polítics a l’Europa de l’Est, on hi va poder participar de primera mà amb trobades amb intel·lectuals hongaresos, polonesos, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s