Apunts ràpids sobre les eleccions europees

Encara caldran uns dies per poder fer una valoració més acurada, però permeteu-me que uns primers apunts sobre els resultats d’ahir:

 1. ERC revalida la presència al Parlament Europeu. El bon paper de l’Oriol Junqueras, una campanya adequada i unes noves aliances (malgrat el descens d’EA i la CHA) ha permès millorar el resultat a nivell estatal i revalidar l’eurodiputat. Fa mig any i fins i tot tres mesos, ningú donava ni un duro per Esquerra i la nostra coalició, i molts s’esperaven que no sortissin. Els nostres socis del SNP d’Escòcia i el Plaid Cymru de Gal·les obtenen també molts bons resultats.
 2. Malgrat tot, hi ha una pèrdua de vots al Principat(encara que molt menor en termes absoluts i percentuals que en els comicis precedents) que cal analitzar en un context de forta crisi econòmica, alta abstenció, desprestigi de la política i desgast de l’independentisme parlamentari (gent que plega a les portes d’una campanya amb el corresponent altaveu d’alguns mitjans de comunicació). Al País Valencià també s’acusa un descens (tot i que compartit amb BNV i EUPV) i a les Illes Balears augmentem en vots absoluts i ens consolidem. Prova superada (i amb més que un aprovat), però cal seguir pedalant i amb més força.
 3. L’Oriol Junqueras ha estat un excel·lent candidat i serà un molt bon diputat. La seva experiència comunicativa i professional fora de la política ha portat una alenada d’aire fresc, i la campanya ha estat innovadora en imatge, intensiva en web 2.0 i amb uns espots televisius molt ben treballats.
 4. Les esquerres retrocedeixen a Catalunya, però qui més ho fa -i això és una novetat respecte d’altres comicis- és el PSC, que paga la seva vinculació amb el PSOE. Això hauria de fer reflexionar els socialistes catalans sobre la seva “relació federal”, i els ha de donar motius per donar suport a les propostes d’ERC d’augmentar la pressió en la negociació del finançament. Per altra banda, CiU manté una tendència a l’alça però es queda lluny dels percentatges del 1999 i el Partit Popular aguanta amb força arreu dels Països Catalans i especialment al País Valencià, enmig de l’escàndol dels vestits del president Camps. Iniciativa Internacionalista queda molt lluny de les seves expectatives fora d’Euskadi, fet que hauria de fer reflexionar també alguns sectors de l’independentisme català.
 5. El desenvolupament de la campanya no ha ajudat a fomentar la participació. Els cartells del PSC i els arguments del PP i la cantarella dels periodistes de TV3 sobre els blocs electorals (ja en parlarem un dia amb més deteniment), o el fet de situar les notícies campanya al final del Telenotícies (darrera dels esports, al costat de l’agenda cultural), hauria de fer reflexionar sobre el paper dels mitjans de comunicació públics, que són del país i no dels polítics ni dels periodistes.

Un pensament sobre “Apunts ràpids sobre les eleccions europees

 1. Home, que vols que et digui, potser també hi té a veure que formeu part d’un tripartit que sembla que no està aconseguint res per a Catalunya (i per això qui ho paga més són els socialistes, que en són la cara més visible).

  Alerta, no defenso que pacteu amb CiU, però sí que us ho feu mirar: pacteu amb els socialistes, els dieu que amén a tot, esteu mantenint un prefil baixíssim, a la vostra propaganda electoral es recorre als tripijocs verbals per no mencionar la independència (com anava, “Catalunya ha de fer-se sentir dins de l’Europa dels estats i per això reclamem la presència que li pertoca com a tal” o alguna cosa així).

  Jo diria que si baixeu en vots és perquè no esteu fent-ho bé.

  Si hagués hagut de votar basant-me en la cmapanya, hagués votat CiU. De tots els partits, han estat els únics que han fet una bona campanya, i els resultats salten a la vista.

  Cada cop som més els independentistes, però pel que sembla no sou capaços de capitalitzar-ne el vot.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s