Llegiu Vidal-Quadras!

vidalquadrasPer copsar quina és l’evolució de determinats valors i posicionaments polítics, l’òptica del dia a dia sovint dificulta veure quin és el recorregut realitzat. En canvi, la visió des de la distància (temporal i d’altres ordres) pot donar una certa idea de les transformacions que s’han produït. Per això val la pena llegir l’entrevista a Alejo Vidal-Quadras que publica el diari Avui.

Diu Vidal-Quadras que “Montilla s’ha tornat nacionalista en la praxi i el discurs”. No exageraré ni diré que el PSC s’ha tornat sobiranista –perquè no és veritat-, però sí que és cert que l’hàbit fa el monjo i hi ha hagut un desplaçament cap a un catalanisme més intens per part del principal partit de l’esquerra a Catalunya. El fet que el PSC doni suport a una LEC que blinda la immersió lingüística, o a una llei del cinema que farà que el 50% de les còpies dels films siguin en català, o a una llei de consultes per via de referèndum que eixampla les escletxes per exercir el dret a decidir són mostres que la participació d’ERC al govern ha fet moure el partit de Montilla cap a un espai –el del catalanisme més moderat- que fins ara era exclusiu de CiU.

I això és una bona notícia per al país, perquè amplia l’espai de consens del catalanisme més avançat. Les lleis que abans he mencionat seran aprovades pel 90% del Parlament, fet que dóna una solidesa i consens molt valuosos en el camí cap a la sobirania plena. Perquè és molt millor comptar amb aquest 90% que no pas amb un suport exclusivament frontista que podria provocar (com hem vist en altres latituds) que els avenços en l’autogovern poguessin fer passes enrere amb una variació del mapa electoral.

Queda molt camí per fer, però les declaracions de Vidal-Quadras i el paper actiu de Ciutadans i UPyD a Catalunya són els símbols de la marginalitat que protesta en veure que el país avança. Malgrat la distància que encara queda fins a l’objectiu final, hi avancem amb més ritme que abans.

8 pensaments sobre “Llegiu Vidal-Quadras!

 1. No entenc aquests últims posts que fas, la veritat. ¿Qui és el PP (per no parlar dels altres) amb els seus deliris quixotescos per censurar o validar les nostres polítiques? És que al final donem la raó a aquells que ens volen als marges de la vida política catalana, quan diuen que el nostre graner de vots és la confrontació amb l’espanyolisme indocumentat.

  Pere, es tracta que passem a l’ofensiva amb un discurs propi i desacomplexat i no pas que anem a remolc dels disbarats que es deixen anar extramurs de la política seriosa.

 2. Albert,

  La raó d’aquest post és visualitzar que, mentre aquí una part de l’independentisme considera que els avenços que es fan són inútils, des del nacionalisme espanyol es té plena consciència que estem avançant en el nostre projecte. Des de Madrid tenen molt més clar cap a on anem que no pas molts catalans. Evidentment, les paraules de Vidal-Quadras o el titular d’El Mundo que cito en un altre article són l’exemple que des d’Espanya es combat la feina que fem, i això vol dir que avancem.
  Crec que a l’ofensiva hi hem passat, amb tota una bateria d’iniciatives que cito a l’article i que crec el millor que tenen és que seran aprovades pel 90% del Parlament, i això fa que no es puguin tirar enrere. Mentre no siguem majoria els independentistes, crec que aquest és el camí: generar un consens gairebé general sobre les nostres propostes. I això és una bona feina.

 3. Llavors tot és una conxorxa vostra per utilitzar el PSC, i el dia que hi hagi majoria independentista al parlament abandoneu el tripartit? És una llàstima que poca gent ho segueixi entenent així i ja hi hagin més ex votants d’ERC que votants. El que també és llastimós és que aquesta sigui la vostra millor estrategia per anar tirant fins el dia en que poguem decidir per nosaltres mateixos, ara que ben mirat potser ja no hi sou a temps i millor que seguiu facilitant-li la feina a altres entitats amb un vertader projecte de país. No ho sé, esteu marejant tant la perdiu que un ja no sap què pensar. Sense anar més lluny avui Ridao es mostrava en contra de xiular un rei imposat per la dictadura i en Tardà, fa uns dies, els volia tots morts.
  Dimoni, Malgrat.

 4. Dimoni,

  De conxorxa cap ni una, és ben públic tot plegat i ho hem dit moltes vegades:

  – ERC és l’únic partit independentista del parlament. Com que no tenim majoria, si volem tirar endavant el nostre programa, hem de pactar amb uns o altres.
  – Si haguéssim pactat amb CiU, moltes d’aquestes propostes no haguessin comptat amb el suport del PSC, i amb un eventual canvi de majories es podrien tirar enrere. Pactant amb el PSC, fem que hi donin suport i CiU també des de l’oposició.
  – No són importants la llei de consultes, la del cinema o la d’educació? Són importants perquè ens fan avançar com a país, i per això des d’Espanya bramen i Vidal-Quadras acusa del PSC de “nacionalista”, per haver acceptat propostes d’ERC.
  – Mentre no tinguem majoria social hem d’intentar tirar endavant amb les forces que tinguem (i això es pot fer des del govern però també des de l’oposició). Si ho fem amb el màxim suport (com en aquestes tres lleis), costa molt tirar enrere.

 5. Benvolgut Pere,

  em sembla que passar a l’ofensiva ara vol dir una altra cosa que als anys vuitanta: el peix ja s’hi ha ben podrit, al cove. Del que es tracta ara és que posem al centre del debat polític el dret democràtic del poble català de poder decidir el que vulgui i el dret que els catalans disposin lliurement dels recursos que generen amb el seu treball i les seves iniciatives. Són dues reivindicacions que, a dia d’avui, ja són majoritàriament compartides per l’electorat català.

  Pere, aquest és l’espai que Esquerra ha d’ocupar i l’espai on podrem tenir més suport. Si juguem a ser una còpia de CiU (pactant amb una sucursal espanyola per anar a llotja a comprar una mica de morralla), no dubtis que la gent votarà l’original.

 6. Benvolgut Pere,
  – ERC és l’unic partit independentista al Parlament, d’acord. Però si tan valoreu l’eix nacional, més que no pas l’eix politic, perquè no heu pactat amb el partit més proper al vostre independentisme en comptes del més proper a la vostra esquerra? Pensava que al vostre programa la sobirania era més important que el socialisme…
  – Pactant amb el PSC, només heu conseguit esdevenir socis del sucursalisme provincià d’un un partit que es regeix des de Madrit, i heu fet Molt Honorable President de Catalunya a la persona més incapaç que mai ha ocupat aquest càrrec. Que no ho puguis dir en veu alta, però, és també comprensible.
  – Sí, és clar que són importants totes aquestes lleis que esmentes. Ara bé, per damunt de tot el més important és la plena sobirania, amb ella totes aquestes lleis no caldrien; i en aquest sentit no he vist que tampoc hagueu fet cap esforç remarcable.
  – Segueixo pensant que valorar més una coalició d’esquerres per davant d’una coalició catalanista diu molt del poc sentiment de país que teniu uns i altres (el mateix penso per a CiU de fa uns anys). No he entés mai aquest odi visceral, i seguint així no anirem enlloc.

 7. Sóc indepentista a el marge d’ERC i tinc el dret a existir , sóc d’esquerres i republica cosa que semla que esquerra republicana de Catalunya diguin només esquerra a l’esquerra hi ha el PSOE , PSC , els vers…
  Aquestes formacions representen el poble i ningú em diu que siguin republicants .
  sota aquest paraigua quant plou em puc mollar , aquest paraigua és ERC ells no es mullen i permeten que el poble es mulli i ara diguem Pere ajudem a aquest envolic !
  Xevi Castellà i Tubert ( Pineda de Mar )

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s