Zapatero i les deduccions de l’IRPF

A la sessió d’ahir del Debat de Política General, José Luis Rodríguez Zapatero es treia del barret un nou conill: la supressió de la deducció per adquisició d’habitatge habitual per a rendes de més de 24.000 euros anuals. Observant una mica més els detalls de l’anunci, veiem que és una nova mostra de la frivolitat presidencial.

En primer lloc, una reforma de les deduccions de l’IRPF relacionades amb l’habitatge hauria d’haver tingut lloc molt abans. En els darrers anys, la penalització fiscal del lloguer (que té unes deduccions mínimes en la quota des de fa pocs anys) ha provocat un augment de la demanda d’habitatge de compra, fet que ha contribuït a donar sortida a la dinàmica especulativa. Les mesures per afavorir el lloguer que ha establert el govern de ZP han estat un fracàs (la Renda Bàsica d’Emancipació ha provocat un augment de preus del lloguer i a més acumula retards històrics en el pagament als beneficiaris) i el PSOE va rebutjar fa tres anys -quan tocava fer-ho, en un moment d’expansió econòmica- reformar les deduccions d’IRPF relacionades amb l’habitatge.

En segon lloc, si Zapatero pretenia que la mesura fos un incentiu a la compra d’habitatges, va per molt mal camí. En primer lloc, perquè la mesura grava les rendes mitjanes, que tenen una petita capacitat d’estalvi que es canalitza a la inversió impulsant PIMEs, constituint-se com autonòms, etc. I a més, les classes mitjanes de Catalunya avui no poden comprar un habitatge perquè els preus encara no s’han ajustat de manera suficient.

En tercer lloc, el problema actual en l’accés a l’habitatge no és una falta de demanda a conseqüència d’un atesorament de l’estalvi, sinó les dificultats per accedir al crèdit que precisament tenen totes les classes mitjanes i populars. I finalment, perquè el diferencial del cost de la vida dels Països Catalans respecte al de la resta de l’estat fa que el que a Espanya es consideren rendes mitjanes, aquí siguin rendes mitjanes-baixes. Doble penalització, doncs, per la classe mitjana i popular catalana.

En quart lloc, Zapatero fa aquest anunci sense millorar la fiscalitat del lloguer. Vol crear incentius negatius sense oferir una alternativa. I això és el pitjor que es pot fer si es vol canalitzar la petita inversió de les classes mitjanes i populars, a no ser que sigui un anunci de mesura per no acabar-la complint, és a dir, que ho anuncïi avui per incentivar la compra d’habitatges (i així donar oxigen al mercat immobiliari) i el que el 2011 no l’apliqui. Si finalment és així -que sembla el més probable- el truc de Zapatero té trampa i enganyifa, que és encara pitjor. ¿Dónde está la bolita?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s