Article recomanat: “Front patriòtic” de Jordi Muñoz

El politòleg Jordi Muñoz, professor de la UPF, ha escrit un article molt lúcid sobre el debat que els darrers dies ha distret a l’esquerra independentista. Copio aquí el seu text i us enllaço a la pàgina de Tribuna Catalana on l’ha publicat:

“Front patriòtic”

Des de l’experiència de la Solidaritat Catalana no ha faltat qui ha defensat la necessitat de reedició d’una mena de front patriòtic que, per sobre de divisions ideològiques, tingués com a única preocupació la qüestió nacional.

Formulat de diverses maneres, el front patriòtic és una idea constant en el nacionalisme català, rarament reeixida però sovint plantejada. Llegit en la seua literalitat, l’article ‘Patriotisme i dignitat’ publicat el passat dissabte a l’Avui per Joan Carretero sembla plantejar la necessitat d’una nova versió d’aquest front patriòtic, ara amb l’objectiu de promoure la declaració unilateral d’independència per part del parlament autonòmic de Catalunya. Per a alguns sectors del nacionalisme català, aquesta aposta no necessita cap justificació perquè intuïtivament, i sentimentalment, és la que apareix com a més lògica.

Massa sovint, però, les intuïcions i sentiments no són garantia d’èxit del projectes polítics, sinó més aviat al contrari, sobretot quan tractem problemes complexos amb visions falsament binàries i simplificades de la realitat. Un front patriòtic d’aquesta naturalesa seria, com demostra la història, un artefacte polític inestable per definició. Per molts que hi haja qui s’enteste a cantar-li les absoltes, l’eix esquerra-dreta continua estructurant els sistemes polític de bona part dels països del món, i també del nostre.

Trascendir-lo en pro d’un objectiu nacional de més abast pot ser convenient i fins i tot en un moment determinat, necessari. Però per tenir èxit una maniobra d’aquesta naturalesa, cal que es faça amb garanties d’èxit, plantejant-se un objectiu i amb capacitat per assolir-lo. Dit en altres paraules: una candidatura d’ampli espectre per declarar la independència unilateralment només tindria sentit si fos per guanyar amb majoria absoluta les eleccions i, efectivament, declarar la independència.

En qualsevol altre escenari, aquesta mena de coalició es veuria abocada a la inestabilitat i la divisió. És ben legítim voler constituir un partit independentista de centre-dreta, el que és més qüestionable és voler fer passar bou per bèstia grossa i emprar la idea de front nacional com a coartada. Una operació política d’aquesta naturalesa hauria de ser quelcom de molt més abast, i estar basada en una lectura atenta de la realitat per tenir alguna garantia d’èxit.

3 pensaments sobre “Article recomanat: “Front patriòtic” de Jordi Muñoz

  1. ¿Això es un proposta de posar per davant el nacionalisme que la esquerra (o la dreta)? És a dir, posat per davant la bandera que les idees. ¿És això?

  2. Veig que seguim buscant justificacions per no fer res, ho sento però amb permís i amb perdó crec que la lucidesa d’aquest article és com un dia boirós d’hivern. El catalanisme es va esmicolant i desencisant però aquí no passa res, clar home clar, aquesta gent de dretes sempre tocant allò que no sona i és que som una mica curtets i no entenem que la millor manera de lluitar per la independència és seguir la corrent a aquells que amb discreció van desballestant el país.

  3. Un article molt encertat. Precisament “Solidaritat Catalana” va acabar com el rosari de l’Aurora per manca de projecte comú, més enllà de fer una demostració de força electoral.

    Algú li hauria d’explicar al Sr. Carretero que Puigcerdà no és el paradigme de municipi català i que enlloc de fer proclames puristes, el que cal és treballar la gent i convencer-la de que amb un país independent hi haurà més benestar per tothom i es podran aplicar majors polítiques socials i aquest discurs només es pot fer des de l’esquerra, ja que a la dreta mediàtica i política només li interessa mantenir el propi benestar i l’status quo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s