Assumir responsabilitats

Les imatges del dimecres passat de les actuacions del cos de Mossos d’Esquadra després del desallotjament de l’edifici històric de la UB han generat un rebuig unànime sense distinció ideològica, partidista o professional. Malgrat que el desallotjament inicialment es va produir sense incidents, les protestes posterior a l’exterior de l’edifici van acabar amb càrregues policials on l’ús de la violència va ser absolutament desproporcionat, i aquest fet va provocar una espiral acció-reacció durant tot el dia, que va acabar amb 27 periodistes ferits i un nombre important de ciutadans també afectats amb contusions –tot i que no tenien res a veure amb la protesta-.

La pregunta que ens hem de fer és si hi havia una altra manera de fer les coses que no degeneressin en tots els incidents posteriors, i si aquesta hi era, perquè no es va optar per aquesta opció. De la policia –que en les democràcies són els únics que poden emprar la violència, i només per fer complir el dret- se n’ha d’esperar que sàpiguen valorar les conseqüències de les seves actuacions. Estic segur que en la majoria de casos és així, però el que avui ens ocupa és una excepció massa escandalosa com per passar pàgina. En aquest sentit, algú –i parlo de responsables polítics- haurà d’assumir-ne les responsabilitats davant els ciutadans.

De la mateixa manera que cal denunciar els excessos per part de la policia, no podem obviar que dins del moviment estudiantil hi ha grups absolutament minoritaris que estan interessats en què es produeixin aquests incidents per tal de bloquejar qualsevol diàleg. La majoria dels estudiants estan preocupats pels riscos de l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior i volen solucions, i en aquest sentit cal valorar els esforços del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa en obrir ponts de diàleg (què és sinó la Taula Nacional per la Universitat Pública), que malgrat els incidents, segueixen oberts. Com també cal elogiar les organitzacions estudiantils que fugen d’una crítica confusa i genèrica al Pla Bolonya i centren les seves reivindicacions en els aspectes concrets que preocupen als estudiants.

Cal separar, doncs, el que és l’aplicació de l’EEES (que correspon al departament del conseller Huguet) del que és la gestió dels incidents produïts després del desallotjament de l’edifici històric de la UB (que correspon a altres àmbits del govern). Des del DIUE ja s’han assumit les responsabilitats mantenint les portes del diàleg obertes i estant a disposició de parlar del què faci falta. Ara cal una reflexió en els altres àmbits del govern sobre quines són les responsabilitats que cal assumir.

2 pensaments sobre “Assumir responsabilitats

  1. El dimarts a la tarda, és a dir, poques hores abans del desallotjament de la UB vaig anar a la secretaria de la Ub (edifici històric) a buscar uns papers que em feien falta. Feia temps que no anava a l’uni. hi em vaig sorpendre de de veure “in situ” el que s’havia format allà, crec que això no havia passat mai! i mira que n’han passat de coses a la Central de la UB… Recordo perfectament tota la moguda de les manifestacions en contra la guerra quan jo era activament estudiant de la UB.

    Jo no crec que hi hagui d’haver responsabilitats polítiques, ni tampoc policials inmediates. (crec que tots han fet la part que els hi pertocava) i en tot cas, esperar a que els anims es calmin una mica…

    Cal però que inmediatqament es demanin responsabilitat de Dídac Ramírez, rector de la UB. Què personalment crec que és el principal resposable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s