La banca juga i sempre guanya

La setmana passada el Banco de Santander i el BBVA, els principals bancs espanyols, donaven a conèixer els beneficis obtinguts l’any 2008, que són de 9.000 i 5.000 milions d’euros respectivament. Deixant a banda el fet obvi que aquests resultats estan maquillats –l’enginyeria comptable fa miracles!- el cert és que els beneficis de la banca contrasten amb la restricció del crèdit que estan patint moltes famílies i empreses, fet que contribueix a la paralització de l’activitat econòmica i en el trasllat de la crisi des del sector financer a l’economia productiva i el consum. Per aquesta raó, més que declaracions de façana per part de Zapatero (al nou socialisme espanyol també el perd l’estètica, com deia Ortega y Gasset dels catalans…), el que calen són mesures serioses per tal que les empreses puguin seguir funcionant.

En aquest sentit, avui en Joan Ridao ja ha avançat que Esquerra presentarà una bateria de propostes per exigir ‘més transparència, rigor i control, que es fixi un coeficient de caixa mínim per crèdits a empreses i famílies, i que el crèdit es distribueixi segons la quota de mercat de les entitats’. Aquesta és la línia a seguir: en un moment en què el sistema financer està deixant de portar a terme la seva funció, és obligació dels poders públics intervenir-hi per corregir-ho. Els EUA i el Regne Unit ho han fet en el marc d’una economia molt més competitiva. Per què no estudiar-ho?

3 pensaments sobre “La banca juga i sempre guanya

  1. Benvolgut Pere:

    A veure si, a banda de la bateria de propostes que presentarà el diputat Ridao, la propera volta que es votin al congrés autèntics atracaments com la primera versió del rescat bancari aprovada el passat Novembre pensem una mica més en treballadors i contribuents en comptes de sumar-nos al consens del PPSOE.

    Salut,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s