Lectures i relectures per Nadal

El període nadalenc, entre les festes i la menor intensitat de la feina i els compromisos polítics, ofereix unes hores per a la lectura i les relectures. Aquí us apunto alguns llibres que estic llegint i us animo a fer el mateix.

Nosaltres els valencians de Joan Fuster

És la primera relectura d’aquest Nadal. Fa molts anys, gràcies a la Biblioteca Popular Manuel Serra i Moret de Pineda, vaig llegir-lo, però la distància i l’experiència fan que tornar-ho a fer aporti idees noves i més capacitat de copsar els pensaments del mestre Fuster. Fa uns anys que Edicions62 l’ha reeditat dins la col·lecció de llibres de butxaca “El Cangur”, i ja porta cinc edicions noves. Una mostra que Fuster va morir però el seu llegat segueix ben viu.

Keynes, de Robert Skidelsky

Tot torna, i sembla que la crisi financera, a part d’emportar-se per davant a Lehman Brothers, especuladors i empreses fetes amb la bona fe, està esquerdant el mur del pensament econòmic dominant -i gairebé únic- dels últims anys. John Maynard Keynes fou l’economista que, enming de la Gran Depressió, posà sobre la taula el marc teòric de les noves polítiques econòmiques de la recuperació. En aquest llibre, Skidelsky ens presenta, de forma sintètica però completa alhora, la seva vida, les seves actuacions i el seu pensament.

El dia de l’ós, de Joan-Lluís Lluís

L’únic dels tres que encara no he començat. El vaig comprar perquè conservo un molt bon record -i una dedicatòria (!)- d’un altre llibre del mateix autor, Converses amb el meu gos sobre França i els francesos, una mirada irònica sobre la realitat de França i de la Catalunya Nord. En aquest cas, es tracta d’una novel·la no exempta de missatge, com diu la contraportada, “El dia de l’ós és una novel·la en què el temps sembla haver estat torçat de tal manera que la gent d’avui visqui gairebé com la de fa tres segles, sota els mateixos perills, reals o imaginaris. Uns perills omnipresents, que fan d’un poble sencer el cau de moltes covardies”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s