182.000 joves aturats als Països Catalans

En els darrers dies hem conegut diferents dades que ens il·lustren com afecta la crisi als sectors juvenils dels Països Catalans. La Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya, dirigida pel company de les JERC Eugeni Villalbí, ja va advertir la setmana passada que els joves som un dels sectors més afectats per la crisi econòmica, i el Secretari de Política Social d’Esquerra, Josep Ginesta, en parla en un article molt recomanable al seu bloc.

A partir de les dades de l’Enquesta de Població Activa, es poden obtenir dades sobre l’afectació, en termes quantitatius, de la crisi en l’ocupació dels joves dels Països Catalans que es troben dins de l’estat espanyol. L’Enquesta de Població Activa revela que del mes de juny al mes de setembre del 2008, hem passat en el conjunt dels Països Catalans de 158.400 joves aturats a 182.500. A nivell territorial, les Illes Balears han passat de 16.400 a 18.300 joves aturats, el País Valencià de 78.400 a 82.200 i el Principat de Catalunya de 63.600 a 82.000. En termes relatius, les Illes Balears han passat d’un 25,94% al 26,28% d’atur juvenil, el País Valencià s’ha estancat passant del 27,84% al 27,34% i el Principat de Catalunya del 16,67% al 20,34% de joves aturats.

Si observem la sèrie històrica, veiem que en el que portem d’any, l’increment més gran d’atur juvenil s’ha produït durant el primer trimestre al País Valencià, coincidint amb l’aturada del sector de la construcció, i el segon més gran durant el tercer trimestre al Principat, coincidint amb les dificultats en el sector industrial. Evidentment, això són només conclusions a tall inicial que mostren una tendència però que cal que siguin estudiades amb profunditat.

El coneixement de la realitat juvenil des d’una perspectiva que abasti el màxim possible dels Països Catalans (malgrat les dificultats d’obtenció de dades desagregades per la Franja de Ponent i la Catalunya Nord, i la metodologia diferent emprada en el segon cas), ha d’oferir al jovent independentista la base per poder impulsar les transformacions socials i polítiques que necessiten els nostres joves per tenir un futur de més llibertat i justícia.

Per descarregar-te el full de càlcul amb les dades, clica aquí.

4 pensaments sobre “182.000 joves aturats als Països Catalans

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s