Repsol en mans russes? Orient com a nou pol econòmic mundial

El viceprimer ministre rus, Aleksandr Júkov, ha expressat l’interès de Gazprom [notícia de l’Avui] per adquirir el 20% de Repsol que la constructora Sacyr ha posat a la venda, fet que el convertiria en accionista de referència de la petroliera, molt per davant d’altres com Criteria (91%), PEMEX (4,9%), Axa (4,2%) o Barclays (3,2%), situant la companyia sota influència directa del govern rus.

Aquesta setmana, però, coneixíem una altra notícia important [comentada llargament al New Yorker]: el govern xinès ha decidir injectar en l’economia més de 586.000 milions de dòlars fins al 2010 per tal d’afrontar la crisi econòmica, tot fomentant el consum i la inversió. Aquesta quantitat suposa el 20% del PIB xinès, el quart mundial en termes nominals. D’aquesta manera, el govern xinès intervé de manera decidida per evitar que la crisi econòmica afecti al seu nivell de creixement dels darrers anys, que l’ha convertit en l’economia emergent més influent del planeta.

Les dues notícies són una mostra que, després d’aquesta crisi, el món serà més multipolar des d’un punt de vista econòmic i que els països de l’Orient, que fa uns anys es consideraven països perifèrics del sistema capitalista, tindran un paper molt important. L’actuació de les economies denominades BRIC (Brasil, Rússia, Índia, Xina), que compten amb una base poblacional molt gran i que han crescut de manera molt ràpida en els darrers anys, hauria de ser d’interès per a conèixer l’evolució futura de l’economia mundial i que, en un context de globalització financera i comercial, afectarà la resta de nacions, inclosos els Països Catalans.

Actualitzat el 16/11/2008: Gazprom ha desmentit el primer ministre rus i sembla que no pujaran per la petrolera Repsol. Amb tot, la necessària atenció a les economies emergents és més vigent que mai.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s