Nous valors per a l’Esquerra

La conferència de Joan Puigcercós a l’Auditori ONCE de Barcelona del passat 30 de novembre va servir per fer una mirada republicana als valors, donant el tret de sortida al necessari debat per la renovació de l’esquerra política als Països Catalans. Perquè els temps de crisi són temps de canvi, i també ha de canviar la manera com l’esquerra ha afrontat –de manera majoritària- moltes qüestions en els darrers anys.

Per a les esquerres dogmàtiques, la caiguda del mur i del sistema polític i econòmic que sostenia va suposar una crisi de referents que els ha portat a centrar-se en la defensa de valors postmaterials i abandonant el debat sobre el sistema econòmic. Per una altra esquerra, les dificultats de l’estat del benestar una vegada acabada l’etapa d’or del capitalisme amb la crisi de la dècada de 1970 els va portar a cedir el liderat de la centralitat política –que no del centre polític- i de la defensa de determinats valors essencials per a la cohesió social al neoliberalisme.

La renovació de l’esquerra política passa per recuperar els valors de la cohesió social, la llibertat, la igualtat però també la responsabilitat i l’esforç. I la proposta republicana, centrada en la idea de llibertat com a no-dominació, ens dóna les eines per aquesta renovació, deixant enrere el “bonisme” i recuperant el debat econòmic per a l’esquerra, que molts falsos progressistes havien oblidat certificant, a la seva manera, que només hi havia un model únic possible, el capitalisme global.

Esquerra Republicana ha estat sempre una formació que ha defensat, des de posicions no dogmàtiques, els ideals de llibertat, igualtat i fraternitat. Recuperar el filó ideològic que va portar Catalunya a disposar, ja fa més de 70 anys, d’una esquerra política ideològicament avançada és una bona opció per encara els nous temps. Només des de la fortalesa ideològica d’uns valors profundament assumits podrem assolir no només l’objectiu d’una República Catalana lliure i justa, sinó realitzar el llarg trajecte que hi ha fins aconseguir-ho.

(Article publicat a Tribuna Catalana el 31/10/2008)

4 pensaments sobre “Nous valors per a l’Esquerra

 1. Estic d’acord amb tu, Pere, en molts aspectes. Hi ha d’haver un canvi. M’agradaria saber quina és la teva opinó sobre el que ara argumento:

  -Creus que una bona forma de començar aquest canvi, seria fent una reforma democràtica que acostés més la vida política al poble, que és el que vota, allunya-nos del partidisme que limita la llibertat de representació del poble, i que es veuria reflectit -aquest canvi- en unes llistes obertes?

  L’esquerra no hauria de cuidar que la igualtat i la justícia, la llibertat i el respecte, es veiguessin reflectits en un sistema democràtic més real i no tant fictisi i demagògic?

  Gràcies.

  lakk.
  Salut i Independència!

 2. Molt bé!
  Penso que les nostres prioritats han de ser:
  Independència i justícia social.
  El gruix de l’electorar som treballadors,
  i els treballadors necessitem d’unes bones polítiques socials.

 3. En el nivell dels valors, segurament ens posarem d’acord molta gent, però crec que la conferència va fallar precisament en el fet que es va quedar en la qüestió hetèria i no va exemplificar com aplicar aquests valors. Igualment, tampoc es va referir a la mare dels ous, el sistema econòmic que dius que l’esquerra dogmàtica ha oblidat qüestionar, però al qual Puigcercós tampoc s’hi va referir…

 4. En termes de valors, i de defensa de la responsabilitat, com cal interpretar el vot favorable al pla de rescat de la banca del PPSOE que va fer Esquerra, canviant el sentit del vot a l’últim instant?

  Salut,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s