Parlem d’intervencionisme

Sovint es diu, per criticar una proposta, que és “intervencionista”. La ideologia imperant en els darrers vint-i-cinc anys a nivell internacional, de la qual els Països Catalans no en són immunes, s’ha construït en base a la idealització del lliure mercat i a la condemna de la intervenció de l’estat (és a dir, del poder escollit democràticament) en les relacions humanes i econòmiques. Els gurús del neoliberalisme, que de sobte han fugit d’escena amb l’adveniment de la crisi, limitaven l’actuació dels poders públics a la defensa del dret de propietat i a la seguretat. La resta, era un intervencionisme sobrer que dificultava la marxa de la societat.

Amb l’estancament de l’economia mundial que estem patint i la seva repercussió en la vida diària, la necessària intervenció del poder democràtic en l’economia torna a estar en boca de tothom. Quan fa uns anys parlàvem del necessari control dels moviments de capital a nivell mundial (la famosa Taxa Tobin, que potser s’acabarà implantant), se’ns deia antiglobalitzadors i contraris al progrés. Avui els prohoms dels països més desenvolupats defensen aquestes tesis, i mentre el castell de cartes neoliberal s’ensorra, es fa més patent que mai que qui no té estat no hi és comptat. Que els estats encara compten, i molt.

L’esquerra política Europa i al món s’ha vist obligada a tornar a parlar d’economia, després d’oblidar-la durant els darrers anys abraçant un discurs monotemàtic de valors postmaterials. Ens equivocaríem, però, si volem repetir receptes que altres temps i espais van donar èxit. Cal trobar la recepta vàlida per avui. De moment tenim les primeres pistes: regulació dels mercats financers, retorn dels valors a la política, i una esquerra empeltada dins la societat.

Article publicat a Crònica.cat el 27/10/2008

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s