Aprovada la Llei de l’Oficina Antifrau

El ple del Parlament de Catalunya d’avui ha aprovat la Llei de l’Oficina Antifrau, una normativa pionera que permetrà crear un organisme independent, amb un director elegit pel Parlament, que investigarà i inspeccionarà l’ús i destinació irregular de fons públics, amb la voluntat de prevenir el frau i la corrupció a les institucions públiques de Catalunya (Govern de la Generalitat, Parlament, administració local).

Val a dir que fins a arribar a l’aprovació d’avui ha calgut recórrer un camí llarg, en primer lloc per superar les dificultats jurídiques inherents a qualsevol innovació institucional, i en segon lloc per les resistències dels dos grans partits, PSC i CiU, a la creació d’aquest organisme. Finalment, amb el suport dels diputats d’ERC, PSC-Cpc, ICV-EUiA i Grup Mixt s’ha aprovat la llei, que ha comptat amb la oposició de CiU i PP. Lamentablement, aquests grups han perdut l’oportunitat de sumar-se a una majoria que persegueix eliminar qualsevol dubte sobre actuació irregular en l’administració de la Generalitat i de l’administració local.

L’Oficina Antifrau va ser una proposta programàtica d’Esquerra que es va incloure en els dos acords de govern formalitzats des del 2003. La nostra condició de partit republicà ens va portar a acabar, al Congrés de Diputats, amb els donatius anònims als partits polític a partir d’una iniciativa legislativa nostra, i ara ens ha portat a instaurar un organisme pioner per prevenir i perseguir la corrupció a les institucions catalanes.

L’aprovació d’aquesta llei no hagués estat possible sense la fermesa d’Esquerra i la tenacitat del diputat i amic Xavier Vendrell. Tantes vegades calumniat, en Xavier és una persona honesta al servei dels seus ideals polítics, entre els quals es troba la lluita contra el frau i la corrupció. Ell mateix ha dit que avui era el dia més feliç de la seva vida parlamentària. M’atreveixo a dir que també és el dia en què la tenacitat, l’honestedat i la valentia s’han vist reconeguts en l’aprovació d’una llei.

Per cert, a la web del Parlament podreu trobar, en les properes hores, el text complet de la llei aprovada avui.

2 pensaments sobre “Aprovada la Llei de l’Oficina Antifrau

 1. Pere,

  Tu que el tens més a tocar hauries de convèncer el Xavier Vendrell de que es faci un bloc, un Facebook o alguna cosa perquè poguem seguir-lo en el dia a dia.

  Salut.

 2. Pere,

  Us felicito per aquesta iniciativa legislativa!

  M’interessaria saber quan entrarà en funcionament aquesta OAC i quina és la situació de la proposta de la direcció d’aquesta oficina?.

  Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s