Llibre recomanat: “Històries i llegendes de l’any vuit”, de Daniel Rangil

El Montnegre és la serra que corona l’Alt Maresme, i s’extén des de Tordera fins a les rieres d’Arenys i de Vallgorguina. És un pulmó verd enmig del Maresme i el Vallès que, a part d’un Parc Natural sovint no gaire respectat, compta amb petits nuclis de població (Hortsavinyà, Sant Martí, Sant Pere de Riu, Vallmanya) formats majoritàriament per masies disperses. Les llegendes i les històries d’aquestes muntanyes i valls, que s’han anat transmetent de generació en generació, estan en risc de perdre’s en l’oblit, ja que els antics habitants del Montnegre o bé han anat a viure als pobles de costa o bé han anat envellint i morint.

És per això que quan vaig veure a la llibreria l’Arbre Verd de Pineda el llibre “Històries i llegendes de l’any vuit. Recull de cultura oral al Montenegre (I)”, escrit i editat per en Daniel Rangil, no m’ho vaig pensar dues vegades. El llibre conté un recull de les rondalles, llegendes i altres històries que s’explicaven del Montnegre i al Montegre: dels llops a les dones d’aigua, de les serps als bandolers. De ben segur que, a part de mantenir el patrimoni cultural de la comarca, aquest llibre serà font d’inspiració per a noves històries i contes que, a les cases de colònies de Sant Pere de Riu a Pineda, Can Bosch a Sant Iscle o l’Esplai a Hortsavinyà, explicaran els monitors i caps escoltes a la mainada que puja a la muntanya a conèixer la natura. La lectura del llibre, com a mínim en el meu cas, m’hi ha fet pensar, en les històries de por que ens explicaven de petits i adolescents a Sant Pere de Riu.

El títol, com molt bé explica l’autor a l’inici del llibre, es refereix a l’expressió “l’any vuit” que feien servir els habitants del Montnegre i d’altres indrets per referir-se a un esdeveniment que havia passat feia molt de temps, com l’expressió “l’any de la picor”. L’any vuit era el 1808, inici de la Guerra del Francès, que va deixar una forta petjada en diverses generacions de catalans al segle XIX.

El llibre el podeu trobar a les llibreries de Pineda, Calella, Malgrat, Tordera i dels Arenys. Segur que, un cop llegit, les excursions pel Montnegre seran diferents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s