Balances fiscals: el culpable reconeix el crim

El govern espanyol, després de múltiples dilacions absolutament injustificades, ha presentat avui les balances fiscals entre les comunitats autònomes i l’estat. Es reconeix, doncs, no només el fet que els Països Catalans som contribuïdors nets a les arques de l’estat, sinó que aquests són els territoris (juntament amb Madrid, per l’anomenat factor de capitalitat) que més dèficit fiscal acumulen. Després de 300 anys d’espoli, el culpable reconeix el crim, però ja s’afanya a amagar-ho.

En primer lloc cal tenir present que, quan una persona reconeix un error, tendeix a fer-ho sempre en veu baixa i en privat. El govern espanyol, d’aquesta manera, ha decidit que el compromís de Zapatero a les Corts Espanyoles fos executat pel ministre Solbes i presentat pel secretari d’estat d’hisenda i pressupostos, Carlos Ocaña. La reducció progressiva del rang governamental dels protagonistes en l’afer ja ens indica quina ha estat l’actitud del govern espanyol en tota aquesta qüestió: amagar el cap sota l’ala, tornar-lo a amagar i, quan ja és ingestionable, reconèixer la realitat, amb la boca petita, la magnitud de la tragèdia.

La declaració de culpabilitat del govern espanyol estima el dèficit fiscal, en el cas del Principat de Catalunya, entre un 6,38% i un 8,70% del PIB, segons el mètode de càlcul. Evidentment, queda lluny del 9,8% estimat en l’informe del govern de la Generalitat de Catalunya presentat la setmana passada, però de tota manera és un reconeixement de l’espoli que patim i que precaritza el nostre benestar col·lectiu i limita la nostra prosperitat.

Però les balances fiscals situen les Illes Balears, el Principat i el País Valencià com els comunitats autònomes de l’estat espanyol que tenen més dèficit fiscal. Curiosament, coincideix amb els límits del nostre país i amb l’extensió del principal eix de progrés econòmic de l’estat, l’arc mediterrani. L’espoli fiscal, doncs, no només atempta contra el nostre benestar sinó que ho fa contra el desenvolupament econòmic de la zona més dinàmica de l’estat i una de les capdavanteres de la meditèrrània occidental.

Han reconegut que ens espolien. Però això no pot acabar amb una mera declaració i prou. Al contrari del que diu el ministre Solbes i sembla insinuar el conseller Castells, les balances fiscals són la dada fonamental a tenir en compte en la negociació el nou model de finançament. Perquè cal observar els crims comesos per fer justícia, per no parlar del possible rescabalament de tot l’espoli acumulat durant els darrers anys. Perquè es tracta que les decisions polítiques s’acostin el màxim polític a les decisions justes, oi?

2 pensaments sobre “Balances fiscals: el culpable reconeix el crim

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s