Enquesta d’El Periódico: Esquerra recupera espai

L’enquesta que ha fet Gesop per a El Periódico i que surt publicada avui dóna per diferents lectures, algunes positives i d’altres no tant. Els aspectes que jo destacaria més, en una primera lectura, serien:

Esquerra recupera terreny electoral. L’enquesta anterior, feta just després de les eleccions a les corts espanyoles, ens atorgava un 10,4% d’intenció directa de vot i un 11,8% de vot estimat. Ara pugem a un 11,5% d’intenció directa i a un 12,7% de vot estimat. A més, augmentem la fidelitat de vot d’un 65,7% a un 70,3%. Tot plegat ens aporta un resultat probable de 17-18 diputats.

ICV i PSC s’estanquen: el PSC augmenta lleugerament el seu suport (un o dos diputats) a costa d’ICV (que també podria perdre un o dos diputats).

Els partits d’esquerres, en el seu conjunt, podrien no formar majoria, però una majoria alternativa CiU-PP tampoc seria possible, ja que els dos o tres diputats que obtindria Ciutadans trastocarien el panorama parlamentari. Les aliances més probables serien una sociovergència o pacte CiU-ERC.

Pel que fa a Esquerra, Puigcercós augmenta la seva valoració en el conjunt de l’electoral, assolint un 4,8 (una dècima més que al baròmetre anterior), com també ho fa Carod-Rovira (obté un 4,2 enfront del 4,0 anterior). Entre l’electorat d’Esquerra, Puigcercós obté un 6,3 i Carod-Rovira un 5,9.

Entre els electors d’Esquerra, quan es pregunta a qui prefereixen de president, a Mas o a Montilla, és on hi ha la divisió més gran: un 39,6% prefereix a Montilla i un 42,6% a Mas. Això explica en bona part el debat polític existent entre la base electoral i militant d’Esquerra sobre la política d’aliances.

Els resultats de l’enquesta ens fan ser optimistes, sobretot davant els auguris intencionats que ens atorgaven, no fa gaires dies, un possible resultat d’11-12 diputats a les properes eleccions al parlament del Principat. Després de viure un procés de debat intern que ha estat presentat davant l’opinió pública com una carnisseria, i amb el record d’un mal resultat a les eleccions espanyoles, la recuperació d’Esquerra és un bon senyal que les coses, si es fan bé, donen bons resultats. Evidentment encara hi ha molta feina a fer, i per això la direcció d’Esquerra i el conjunt de la militància estem encetant la nova etapa amb més il·lusió, rigor, responsabilitat i treball que mai.

Per als qui estigueu més interessats, us recomano que la consulteu aquí.

Un pensament sobre “Enquesta d’El Periódico: Esquerra recupera espai

  1. Aquest 39%-42% segueix sent un problema. Coneixem bona part dels motius d’uns i altres per preferir Montilla o Mas, perquè tots els blogs en van plens, però crec que aquest fet és un llast. Un estratega potser em diria que, ben al contrari, l’equidistància és una bona carta per a seguir jugant per a evitar el bipartidisme. Potser sigui així, però a mi personalment em molesta saber que mig partit (no només l’electorat) pensa el contrari que l’altra mig.
    Sent com som d’esquerres, i en això sí que no hi ha ambigüitats, les aliances cap a babord no haurien de ser el desig majoritari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s